
Σκηνικό νέων ισορροπιών διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, μέσα από τις μεταβολές που δημιουργεί τόσο το πακέτο των μέτρων κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, όσο και το κομβικής σημασίας ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Όπως αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσκόπηση – της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – που καταγράφει το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνουν τα δύο γεγονότα, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται ανάμεσα στην επιβράβευση για τις τελευταίες κινήσεις και τις προειδοποιήσεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους και τα επόμενα βήματα.
Νέα κυβερνητική δυναμική με… αστερίσκους
Από την πανελλαδική δημοσκόπηση προκύπτει ότι διαμορφώνεται χώρος μιας νέας δυναμικής για την κυβέρνηση, ύστερα από την πίεση των τελευταίων μηνών που ακολουθούσε το κύμα ακρίβειας. Ταυτόχρονα όμως η κοινή γνώμη βάζει και τους… αστερίσκους της, καθώς κρίνει ότι το πακέτο των μέτρων, παρότι «γενναίο», ήρθε με καθυστέρηση και δεν έχει άρει τις αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αποδειχθεί αρκετό για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Από την ίδια δημοσκόπηση, ωστόσο, σαφώς διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες της στο κλείσιμο του εαρινού κύκλου και μπροστά σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μπορεί να αυξήσει τον ζωτικό χώρο της. Είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις για το αυξημένο τουριστικό πλεόνασμα και η εικόνα του μαζικού απεγκλωβισμού από τους περιορισμούς της πανδημίας είναι παράγοντες που επίσης θα αξιοποιηθούν για την αλλαγή σελίδας.
Για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, με τη συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο και την ομιλία-ορόσημο στο Κογκρέσο, καταγράφεται με εξαιρετικά θετικό πρόσημο από την κοινωνική πλειοψηφία, η οποία εκτιμά ότι θα ενισχύσει και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα, στην κρίσιμη συγκυρία που διαμορφώνει πρωτίστως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρά τις αντιδράσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, έχει τη σημασία του ότι την πρωθυπουργική παρουσία στην Ουάσιγκτον επικροτεί και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνοντας την αμηχανία της Κουμουνδούρου.
Η οικονομία, πάντως, εξακολουθεί να δείχνει ένα δύσβατο πεδίο για την κυβέρνηση και ενδεχομένως να αποδειχθεί κρισιμότερος παράγοντας για το σκηνικό του φθινοπώρου. Τα πολιτικά τραύματα που είχαν προκαλέσει οι φουσκωμένοι λογαριασμοί μένει να αποδειχθεί σε τι βαθμό θα μπορούσαν να επουλωθούν, καθώς η πλειονότητα της κοινής γνώμης, πέραν της καθυστερημένης εφαρμογής, αμφισβητεί και την επάρκεια των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, σε κάθε παράμετρο που συνδέεται με τις προοπτικές της οικονομίας (δείκτες ανάπτυξης, αντιμετώπιση ακρίβειας, μείωση ανεργίας κ.ά.), όπως και στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, η υπεροπλία και αξιοπιστία της κυβέρνησης παραμένει μεγάλη, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια