«Καταλύτης ανάπτυξης» για την ελληνική οικονομία ήταν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2021, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έκλεισαν τη χρονιά που μας πέρασε και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, το 2022 θα διατηρήσει μια εξαιρετικά έντονη δυναμική.
Την ίδια στιγμή, το 2021 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπενθυμίζουμε τη συμφωνία αποκρατικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την καταβολή της πρώτης δόσης για το Ελληνικό. Και αντίστοιχα φέτος, οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για μια χρονιά-ρεκόρ και σε αυτό το μέτωπο, με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ το 2022.
Παράλληλα, το 2021 ήταν χρονιά-σταθμός για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού περίπου 40 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πωλήθηκαν σε funds υπό τη μορφή τιτλοποίησης. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα 12,1 δισ. ευρώ, βοηθώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τον μεγαλύτερο «βραχνά» στην ανάπτυξή τους.
Την ίδια στιγμή, μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων ενίσχυσαν παραπάνω τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνολικά προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ. Ετσι, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Και ήδη, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, διαπιστώνουμε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουν στον τομέα της «πράσινης μετάβασης» που αποτελεί επιταγή των καιρών αλλά και βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης.
Και το 2022
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμούμε ότι και το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πρωταγωνιστήσουν στο εγχώριο επιχειρείν. Ηδη οι δρομολογημένες συμφωνίες υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναμένονται να ξεπεράσουν το επίπεδο-ρεκόρ των 2,3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το έντονο διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και τα κίνητρα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λειτουργούν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, μολονότι επηρεάζουν αρνητικά, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι δυνατόν μεσο-μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι η αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, η στροφή στην ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και η επιδίωξη αυτάρκειας σε εθνικό επίπεδο έρχονται για να αλλάξουν τις δυναμικές και τις ισορροπίες παγκοσμίως. Συνεπώς υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα ωφελώντας τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις.
*Ο Θανάσης Πανόπουλος είναι Deals Leader της PwC Ελλάδος
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις