
Η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πολύμηνη αναμονή για την παράδοση καινούριων αυτοκινήτων, στρέφει μεγάλη μερίδα οδηγών στην αγορά μεταχειρισμένου εισαγόμενου αυτοκινήτου.
Στο πρώτο τετράμηνο του 2022 (Ιανουάριος- Απρίλιος) οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών υποχώρησαν κατά 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, οι πωλήσεις των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 36,9%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι παραπάνω λόγοι συντελούν στη διαρκή υποχώρηση των πωλήσεων των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων. Έτσι, η αγορά αντί να βελτιώνεται, παραμένει στάσιμη, αν και αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο ότι η αγορά θα καταφέρει να βρει το βηματισμό της στις αρχές του επόμενου έτους.
Την ίδια ώρα δημιουργούνται προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο leasing αυτοκινήτων (μακροχρόνιες μισθώσεις), καθώς και στις επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει εταιρικά αυτοκίνητα και αναμένουν πολλούς μήνες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η περσινή χρονιά έκλεισε με ανεκτέλεστες παραγγελίες άνω των 10.000 αυτοκινήτων, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι θα λήξει με ακόμη περισσότερες ανεκτέλεστες παραγγελίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρικές πωλήσεις να μειωθούν αρκετά, ενώ παράλληλα οι κάτοχοι εταιρικών αυτοκινήτων να αναπροσαρμόζουν τα συμβόλαιά τους (αν και είχαν υπογράψει για μικρότερη χρονική περίοδο) κρατώντας τα αυτοκίνητά τους για ακόμη περισσότερο χρόνο.
Φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο στην αύξηση του μέσου όρου των ετών παλαιότητας του ελληνικού στόλου, που μετά από τέτοιες εξελίξεις ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.