
Στις πιθανές επιπτώσεις μετά τη σημερινή απόφαση της Gazprom να μειώσει κατά 15% την παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία αναφέρεται ο ιταλικός τύπος.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή μπορεί να συνδέεται με την επίσκεψη -που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί αύριο- του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο. Μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση, δηλαδή, λόγω και της ιταλικής θέσης, υπέρ μιας ανοικτής και αταλάντευτης στήριξης της Ουκρανίας.
«Στον αέρα» η αποθήκευση;
Παράλληλα, η εφημερίδα Il Messaggero της Ρώμης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η μείωση αυτή της παροχής φυσικού αερίου θα είναι προσωρινή, ή θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα.
«Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποθήκευσης, είμαστε λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά πιο χαμηλά απ΄ότι την περσινή χρονιά. Συνεχίζω, πάντως, να είμαι αισιόδοξος» δήλωσε πρόσφατα ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθάκων, Eni.
«Μήνυμα» της Μόσχας
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, επίσης, στην φάση αυτή, η διάθεση φυσικού αερίου στην Ιταλία ξεπερνά την ζήτηση. Η πρώτη αγγίζει τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα και η δεύτερη δεν ξεπερνά τα 160. «Η κίνηση της Μόσχας, όμως, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη: ότι έστω και αν, προς το παρόν δεν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες, αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, προσθέτει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές, τέλος, η μείωση εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ιταλία και την Γερμανία, έχει και έναν καθαρά οικονομικό στόχο: να αυξηθεί, και πάλι, η τιμή του αερίου στις αγορές της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό