Η απόφαση του Ίλον Μασκ, την Παρασκευή, να ακυρώσει την αγορά του Twitter αποτελεί σημαντική απώλεια για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και για την ελευθερία πολιτικής έκφρασης. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι προοδευτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν τη λογοκρισία που ασκείται από τον ιστότοπο στις απόψεις που δεν συμφωνούν με τις δικές τους περί πολιτικής, κλίματος και πολλών άλλων ζητημάτων.

Επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Μασκ δεν είχε λάβει ποτέ στα σοβαρά την αγορά του Twitter, αλλά το προσπάθησε αρκετά για να αποδείξει το αντίθετο. Αντιμετωπίζει, όμως, σήμερα πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ έχει εμπλακεί και σε διαμάχες με την εταιρεία. Ο Μασκ προσέφερε 54,20 δολάρια ανά μετοχή, αλλά η μετοχή είχε πέσει στα 36,81 δολάρια, πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής. Η τιμή της έπεσε στα 35,04 δολάρια κατά τις διαπραγματεύσεις, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Μασκ: Οι θεωρίες για τα κίνητρα του για τη διάλυση της συμφωνίας με το Twitter

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς από τον Μασκ ήταν σε μεγάλο βαθμό μοχλευμένη και έγινε περισσότερο αβέβαιη με την αύξηση των επιτοκίων. Προσέφερε, αρχικά, τις μετοχές της Tesla ως εγγύηση, αλλά, στη συνέχεια, προσπάθησε να αντικαταστήσει τα περιθώρια ασφάλισης, προσελκύοντας κι άλλους επενδυτές, ενώ οι μετοχές της Tesla σημείωναν σημαντική πτώση. Ο ίδιος κατηγόρησε το Twitter ότι δεν είχε καταμετρήσει σωστά τους λογαριασμούς spam, ενώ το κατηγόρησε και για έλλειψη διαφάνειας.

Oι χρήστες του ιστότοπου έχουν μειωθεί σημαντικά και το Twitter, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει χάσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και την περίοδο που τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Τον Φεβρουάριο, το Twitter δανείστηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από ιδιωτικές αγορές. Εντούτοις, το χρέος γίνεται όλο και πιο ακριβό, ενώ, παράλληλα, κι άλλοι υποψήφιοι «μνηστήρες», οι οποίοι διαθέτουν τους πόρους για την αγορά του Twitter, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ορισμένα κανονιστικά εμπόδια.

Ο Μασκ ίσως να ελπίζει για διαπραγμάτευση σε χαμηλότερη τιμή αγοράς, αλλά, εάν όντως αποχωρήσει τώρα, η κίνηση αυτή θα συνεπάγεται σημαντική απώλεια για τον πολιτικό διάλογο. Τα tweets των συντηρητικών, στα οποία παρουσιάζονται πληροφορίες για ζητήματα, όπως οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και το κλίμα χαρακτηρίζονται, συχνά, παραπληροφόρηση. Η λειτουργία λογαριασμών αναστέλλεται χωρίς εξήγηση και όσα παράπονα γίνονται κατά του Twitter παραμένουν αναπάντητα. Κανείς δεν ξέρει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις αποφάσεις, και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Μασκ τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου.

Η αγορά του Twitter από τον Μασκ θα αποδείκνυε την προοδευτική κυριαρχία των τεχνολογικών πλατφορμών. Οι Ρεπουμπλικάνοι, επίσης, δεσμεύονται ότι θα αντιταχθούν με κάθε τρόπο στη λογοκρισία που ασκείται από τις τεχνολογικές εταιρείες, εάν αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τον Νοέμβριο, και το Twitter θα είναι από τα πρώτα στη σειρά. Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, ίσως τρομάξει τους επενδυτές και τους πιθανούς αγοραστές.

Το Twitter ίσως σωθεί, εάν θέσει ένα τέλος στη μονόπλευρη πολιτική λογοκρισίας του, αλλά το προσωπικό, το οποίο έχει καταλάβει πλέον τι συμβαίνει, και η εταιρική του κουλτούρα μπορεί να το καταστήσουν αδύνατο. Η εταιρεία ίσως καταλάβει ότι χρειαζόταν τον Μασκ περισσότερο από ό,τι εκείνος το Twitter.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα