
Υπομονή αναφορικά με τη δυνατότητα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας να πετύχουν το στόχο τους, ζήτησε σε ανάρτηση του σε εταιρικό μπλογκ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας πως οι κυρώσεις έχουν ήδη πλήξει το Κρεμλίνο, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.
«Ακόμη και αν οι κυρώσεις δεν αλλάξουν την ρωσική τροχιά βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι άχρηστες» γράφει χαρακτηριστικά. «Οι κυρώσεις μας πλήττουν σκληρά το Κρεμλίνο και η επίδραση τους στη ρωσική οικονομία θα αυξηθεί σταδιακά. Απαιτείται στρατηγική υπομονή διότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε (οι κυρώσεις) να έχουν την επιθυμητή επίδραση» εξηγεί.
Διαβάστε επίσης: Δύση vs Ρωσίας: Ποιος θα λυγίσει πρώτος στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο;
Sanctions are an important instrument of political action that requires strategic patience because it may take a long time for them to have the desired effect. (5/5)
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 16, 2022
Αναφορικά με την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας ο Ισπανός αξιωματούχος υποστηρίζει πως υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ του υψηλού όγκου των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παράλληλη κατάρρευση των εισαγωγών. Αυτό το θεωρούμενο εμπορικό πλεόνασμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι στοιχείο οικονομικής υγείας, ειδικά για οικονομίες όπως η Ρωσία, επισημαίνει. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια προϊόντα, όπως έκανε μετά τις κυρώσεις του 2014 στον αγροτικό τομέα. Όμως, σίγουρα για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.
Ύψιστος στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κύριο Μπορέλ, είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ε.Ε. για την μείωση της στρατηγικής εξάρτησης της στον ενεργειακό τομέα από τη Ρωσία. «Η εξάρτηση αυτή υπήρξε ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη μια ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Μόσχας και των επιθετικών της κινήσεων» παραδέχεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίστευε πως η Ευρώπη δεν θα τολμούσε ποτέ να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της υψηλής εξάρτησης της.
«Η ταχεία αποτοξίνωση από την ρωσική ενέργεια δημιουργεί σημαντικά κόστη για μια σειρά κρατών και κλάδων που θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε. Όμως, αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας και το διεθνές δίκαιο» ξεκαθαρίζει ο κύριος Μπορέλ.
Θυμίζουμε πως η Κομισιόν, με τη σύμφωνη εισήγηση Μπορέλ, έχει ήδη δρομολογήσει το έβδομο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, το οποίο αυτή τη φορά θα στοχοποιεί το ρωσικό χρυσό. Το νέο πακέτο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.


Latest News

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή