Την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλυμάτων τύπου Airbnb καταλαμβάνει η Ελλάδα κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο ζήτησης πανευρωπαϊκά, με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία να ακολουθούν.

Διαβάστε επίσης: Ολική επαναφορά του τουρισμού, «βουλιάζουν» τα νησιά

Ολική επαναφορά

Καθώς τα επίπεδα ζήτησης έχουν επιστρέψει πανευρωπαϊκά στα προ πανδημίας νούμερα, οι διανυκτερεύσεις για το α’ εξάμηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχη άνοδος κατά 67,5% σημειώθηκε συγκριτικά με το 2021.

Τον Ιούνιο, τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψαν 3,2% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (+52,9% έναντι 2021), με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στο top 20 με αύξηση 27,2%.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα, η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη υψηλότερη αύξηση (+8,4%), με τη ζήτηση να αυξάνεται αντίστοιχα κατά 27,2% σε σχέση με το 2019 και την προσφορά να κινείται ανοδικά κατά 5,1%.

Την ίδια ώρα, με αύξηση 1,3% σε σχέση με το 2021 διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια τιμή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο -1,1% για το γ’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με πέρυσι. Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση (-24,2%), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (-10,5%). Στον αντίποδα, η Δανία κατέγραψε άνοδο 14,9%.

Η πορεία της αγοράς

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η AirDNA, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ μπορεί να ωφελήσει τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Ευρώπη, καθώς τα ταξίδια με προορισμό τη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά για τους διεθνείς ταξιδιώτες, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπόρεσαν να κάνουν διακοπές εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον πόλεμο και τον πληθωρισμό ενδέχεται να «απειλήσουν» τις προοπτικές της αγοράς βραχυπρόθεσμων ενοικίων, ενώ το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων σε συνδυασμό με τη συμφόρηση στα αεροδρόμια θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτρεπτικά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν.

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα νούμερα των αφίξεων και των εσόδων προαναγγέλουν την ολική επαναφορά του τουρισμού σε επίπεδα καλύτερα ακόμη και από εκείνα του «χρυσού» 2019.

Ο πήχης ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις έχει μπει πλέον στο ορόσημο των 20 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ, κόντρα στο ασταθές περιβάλλον του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της πανδημίας.

Οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας βρίσκονται λίγο πιο πίσω στην κούρσα της ζήτησης σε σχέση με τα νησιά, ωστόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός