Με μικρές απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναζητούν την πορεία μετά από έναν καλό Ιούλιο, ενώ οι πρόδρομοι δείκτες από τις επιμέρους οικονομίες της ευρωζώνης εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,13% στις 7.413 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 13.479 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 6.436 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Διεθνείς αγορές: Ο καλύτερος μήνας από το 2020 ο Ιούλιος

Ο θετικός  Ιούλιος

Οι ευρωαγορές προέρχονται από έναν καλό Ιούλιο, ο οποίο σηματοδότησε ένα μήνα ανάκαμψης. Μάλιστα, οι περισσότεροι δείκτες κατέγραψαν τον καλύτερο μήνα τους από τον Νοέμβριο του 2020, δίνοντας ένα μήνυμα ότι ίσως τα χειρότερα πέρασαν.Καταλύτες της ανόδου ήταν τα θετικά εταιρικά κέρδη και τα βασικά οικονομικά δεδομένα από την ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα, με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή να δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, παρά την κλιμακούμενη κρίση φυσικού αερίου και τον πληθωρισμό-ρεκόρ.

Μάλιστα, η οικονομία των 19 μελών συνολικά σημείωσε άνοδο 0,7% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2% και σε έντονη αντίθεση με τις αρνητικές ετήσιες αναγνώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.Η πτώση κατά 8,8% -τη μεγαλύτερη από το 1994- που κατέγραψε η κίνηση στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενέτεινε τους φόβους για την επίδραση του πληθωρισμού στις τιμές των προϊόντων.

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Pearson σημείωαν άλμα άνω του 10%, ξεχωρίζοντας στον Stoxx 600 αφού η βρετανική εταιρεία εκδόσεων δημοσίευσε ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα. Κέρδη άνω του 8% σημείωσε και η HSBC, μετά την αύξηση των βασικών στόχων κερδοφορίας για το έτος.Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB υποχώρησε περισσότερο από 5,7% αφού η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής από «ουδέτερη» σε «πώληση».

Τα μάκρο της ημέρας

Στο μέτωπο των δεδομένων, η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, όπως αποτύπωσε ο PMI μεταποίησης της S&P Global, εντείνοντας τους φόβους ότι το μπλοκ θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο ΡΜΙ μεταποίησης της S&P υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 49,6 μονάδες.Παράλληλα,  αμετάβλητη στο 6,6% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, καθώς η δραστηριότητα προσλήψεων παραμένει ανθεκτική παρά την χαμηλότερη ζήτηση, τις υψηλότερες τιμές και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πρωταγωνιστή τις τράπεζες στο 1,5%

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας ισχυρή ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βοήθησε στην ανάκτηση των 860 μονάδων με βελτιωμένη μάλιστα τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε κέρδη 1,50% στις 863,81 μονάδες, με τον τζίρο να είναι σχεδόν στα 59 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές