Οι γερμανοί λιανοπωλητές έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από έτος σε έτος εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζουν σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 8,8% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, η μεγαλύτερη πτώση, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία το 1994.

Διαβάστε επίσης – Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η ανώμαλη προσγείωση της Γερμανίας

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 8,0%.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν επίσης απροσδόκητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα: οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο μειώθηκαν 1,6% σε πραγματικούς όρους, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πληθωριστική μέγγενη

Μπορεί έναν μήνα πριν, να υπήρξε μια σχετική συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο γερμανικός πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» τον Ιούνιο, ωστόσο τα στοιχεία του Ιουλίου επανέφεραν  τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική αρχή, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 8,2% έναν μήνα πριν και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για υποχώρηση στο 8,1%.

Σε μη εναρμονισμένους όρους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας σε ετήσια βάση υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο στο 7,5% από 7,6% του Ιουνίου.

Η αύξηση του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε στο Reuters, ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή