
Την ανησυχία των επενδυτών για την πιθανή παρέκκλιση της Ιταλίας από τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης φούντωσε και πάλι σήμερα η δήλωση αξιωματούχου του ακροδεξιού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας.
Μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Ραφαέλε Φίτο, συμπρόεδρος της υπερσυντηρητικής ευρωομάδας του ECR και στέλεχος της ιταλικής ακροδεξιάς, υποστήριξε πως «βλέπει» περιθώρια για τροποποιήσεις στο εθνικό σχέδιο επενδύσεων που έχει καταθέσει η Ιταλία για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Πρωθυπουργός νοσταλγός του φασισμού;
Η Ιταλία πρόκειται να λάβει ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας των κονδυλίων του Ταμείου, πάνω από 200 δισ. δολάρια σε φτηνά δάνεια και επιχορηγήσεις. Η κυβέρνηση Ντράγκι έχει ήδη διασφαλίσει περίπου 67 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να έχει βάλει προσωπικά τη σφραγίδα του στο εθνικό σχέδιο που είχε υποβάλει η Ρώμη.
Χωρίς τον Ντράγκι… το χάος
Το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει πολύ σημαντικούς στόχους στο μέτωπο κυρίως των μεταρρυθμίσεων, με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής να «τρέχει» ήδη. Μόνο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, η Ιταλία πρέπει να «πιάσει» 55 στόχους, ώστε να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση άλλων 19 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Το πρόβλημα είναι πως αναλυτές και αγορά ανησυχούν πως με την απομάκρυνση του Μάριο Ντράγκι το σχέδιο, όχι μόνο θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος εφαρμογής, αλλά πιθανότατα η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που μπορεί να την φέρουν σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες καθυστερώντας την εκταμίευση των πόρων.
Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και σήμερα ο Ραφαέλε Φίτο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έφερε αντιμέτωπους με διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν την εποχή που δημιουργήθηκε το σχέδιο (στις αρχές του 2021)» σχολίασε ο Ιταλός ευρωβουλευτής.
Περιθώρια για τροποποιήσεις;
Υποστήριξε επίσης πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα εθνικά σχέδια, αν κάποιοι στόχοι δεν είναι πλέον εφικτοί. Κατά τον ίδιο το σχέδιο θα πρέπει να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών, που έχουν περιπλέξει τα κατασκευαστικά και δημόσια έργα.
«Δεν θέλουμε να πετάξουμε το τωρινό σχέδιο, αλλά να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό και επαρκές για την διασφάλιση της διαρθρωτικής ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έχει αποκλείσει την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του εθνικού σχεδίου, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας έχει προβάδισμα για την πρωτιά. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού με την συμμετοχή των κομμάτων της Δεξιάς, τους Αδελφούς της Ιταλίας, την Λέγκα του Βορρά και την Φόρτσα Ιτάλια.


Latest News

Ποια αμερικανικά προϊόντα σκέφτεται να εξαιρέσει από τους δασμούς 125% το Πεκίνο
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ