Η ανέγερση νέων κτιρίων και ειδικά κτιρίων κατοικιών είναι συνδεδεμένη με τους κάτωθι παράγοντες, ο συνδυασμός των οποίων αποτελεί εκρηκτικό μείγμα.

  • Η αύξηση του κόστους κατασκευής νεόδμητων κατοικιών άνω του 50% σε έναν χρόνο. Επίσης με υψηλό κόστος ανακαινίζονται και τα παλαιοτέρα ακίνητα.
  • Το εργατοτεχνικό προσωπικό έχει μειωθεί διότι τα χρόνια της κρίσης έφυγε στο εξωτερικό ή άλλαξε επάγγελμα και η κατάσταση θα γίνει δραματική όταν η Ουκρανία αρχίζει να ξανακτίζεται, όταν αρχίσει να υλοποιείται το έργο στον Δήμο Ελληνικού της Αττικής (κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχεία, υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και κ.λπ.).
  • Υψηλές τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στους δήμους με μετρό και φυσικά πέριξ της Ακρόπολης αφού την Αθήνα θα επισκέπτονται στο μέλλον 10.000.000 ξένοι επισκέπτες ετησίως.
  • Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρό ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια Θεσσαλονίκη και τις πολυτελείς κατοικίες στα νησιά κυρίως.
  • Σε περιφερειακές πόλεις με πανεπιστήμια ενδιαφέρον για μίσθωση κυρίων μικρών διαμερισμάτων.
  • Μεγάλη αύξηση των τιμών των ενοικίων των νεόδμητων ακινήτων αφού αυξήθηκε το κόστος κατασκευής και οι αξίες των οικοπέδων κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
  • Νέα μεγάλη επιβάρυνση για τους αγοραστές νεόδμητου ακινήτου από το τέλος της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις 31/12/2022 σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες αυξήσεις συμπαρασύρουν έξοδα μεταγραφής ακινήτου στο Κτηματολόγιο, φόρους μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά.
  • Πώληση ακινήτων από funds και τράπεζες χιλιάδων ακινήτων παλαιάς κατασκευής χωρίς ενίσχυση της αντισεισμικότητας αυτών.
  • Ανησυχία για την αποτυχία του διαγωνισμού για πώληση του project «Aριάδνη» των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα και τιμή προσφοράς τα 730 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει υποστεί μείωση τα χρόνια του COVID-19 και οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται με βάση τα μεγάλα ποσοστά του πληθωρισμού.
  • Αβέβαιο το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως και του πολέμου στην Ουκρανία που απέκτησε μονιμότητα.

Για τους πιο πάνω λόγους οι κατασκευαστές κτιρίων συνεχώς μειώνουν το εμβαδόν των νέων κατοικιών από 100 τ.μ.-120 τ.μ. προ έτους σε 65 τ.μ.-85 τ.μ. σήμερα που χρησιμοποιούν και οι digital nomads.

Για όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα δεν υπάρχει φορέας ή οργανισμός που να χαράσσει το μέλλον του real estate στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου και να ενημερώνεται και ο επενδυτής για το μέλλον της επένδυσής του.

Αν το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει ως πηγή ανάπτυξης την κτηματαγορά, πρέπει στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει εκ νέου την παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ως τις 31/12/2025.

Ο Δημήτρης Καψιμάλης είναι πρόεδρος της Ενωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts