Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να σκεφτόμαστε καλύτερα, όχι να σκέφτεται αντί για εμάς τόνισε ο Άρης Βραχάτης, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο ΟΤ Forum και στους δημοσιογράφους, Χρήστο Κολώνα και Αθανασία Ακρίβου.
Η ΤΝ αλλάζει διαρκώς το τοπίο και στην έρευνα και στην κοινωνία – και μάλιστα με απίστευτο ρυθμό, σχεδόν κάθε εβδομάδα – λόγω του καταιγισμού της πληροφορίας, ο οποίος, με τη σειρά του, τροφοδοτεί την ΤΝ, καθιστώντας την πιο ευέλικτη και πιο χρήσιμη σε πολλά επαγγέλματα.
Ωστόσο ο καθηγητής τόνισε ότι κάνουμε άσκοπη και λανθασμένη χρήση της ΤΝ, υπάρχει «αναλφαβητισμός» της ΤΝ.
Όπως παλιά χρειαζόμασταν την επιμόρφωση για του ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έτσι και σήμερα η εποχή μας επιτάσσει το AI literacy, για το πώς να μάθουμε τη σωστή χρήση τη ΤΝ.
Ένα παράδειγμα επιμόρφωσης είναι αυτό που συμβαίνει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, με την ένταξη της εκμάθησης ΤΝ σε όλα τα προπτυχιακά τμήματα.
Το δεύτερο κομμάτι αφορά σε 14 νέα προγράμματα ΤΝ στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Ο ίδιος εστίασε περισσότερο στα προγράμματα μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένα με το ίντερνετ.
Μέσω των προγραμμάτων, τα παιδιά δεν αποκλείονται από την ΤΝ, αντίθετα, μαθαίνουν να τη χρησιμοποιούν σωστά και δημιουργικά.

































