array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(18) "Financial Industry"
    [1]=>
    string(20) "Financial Regulation"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συμπόσιο για το μέλλον των κεφαλαιαγορών

Στο συμπόσιο που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παραβρεθούν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής και διεθνούς κεφαλαιαγοράς και του χρηματοπιστωτικού τομέα,

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συμπόσιο για το μέλλον των κεφαλαιαγορών
η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Το επετειακό της Συμπόσιο για το 2026 διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου (Αίθουσα Cotsen, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη) με θέμα «Το Μέλλον των Κεφαλαιαγορών: Τιμώντας την Ρυθμιστική Πρόοδο – Σχεδιάζοντας τη Νέα Εποχή».

Στην Αθήνα έρχονται οι επικεφαλής ευρωπαϊκών και διεθνών εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς, κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής και διεθνούς κεφαλαιαγοράς και του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πολιτείας, της επιχειρηματικής αγοράς και των επενδυτών αλλά και όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να συμμετέχουν σε έναν διάλογο για το μέλλον των κεφαλαιαγορών.

Με κεντρικό άξονα «Η Ιστορία μας – Η Στρατηγική μας – Οι Νέοι Ορίζοντές» το Συμπόσιο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν υψηλού επιπέδου διεθνή διάλογο για την πορεία των κεφαλαιαγορών, τη μεταμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εποπτικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές στην επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα συνδέει την ιστορική διαδρομή και την θεσμική παρακαταθήκη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν το μέλλον των κεφαλαιαγορών.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμπόσιο

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας της αγοράς, η προστασία των επενδυτών, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ανταγωνιστικότητα των κεφαλαιαγορών, η ψηφιακή μετάβαση, η τεχνητή νοημοσύνη, το tokenization των κινητών αξιών, τα κρυπτοστοιχεία και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού MiCA, καθώς και η ανάγκη για αποτελεσματική διεθνή εποπτική συνεργασία.

Την έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, και θα ακολουθήσει παρουσίαση της σημερινής λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τους Αντιπροέδρους, Μιχάλη Φέκκα και Αναστασία Στάμου. Κεντρική ομιλία θα απευθύνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με θέμα τον ρόλο των κεφαλαιαγορών ως μοχλού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τη συμβολή τους στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (Savings and Investments Union).

Κεντρικό ρόλο θα έχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Νίκος Παπαθανάσης καθώς η εκδήλωση αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση του έργου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γ. Ζαννιάς, το Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Euronext N.V., κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), κ. Jean Paul Servais.

Διεθνής συμμετοχή

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η διεθνής συμμετοχή στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, όπως ο κ. Carmine di Noia από τον ΟΟΣΑ, ο κ. Rodrigo Buenaventura, Γενικός Γραμματέας του IOSCO, η κα. Gabriela Figueiredo Dias, πρόεδρος του IESBA, ο κ. Michele Siri, πρόεδρος του ESAs Board of Appeals, οι επικεφαλής των εποπτικών αρχών 8 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα. Chiara Mosca (CONSOB – Ιταλία), ο κ. Carlos San Basilio Pardo (CNMV – Ισπανία), o κ. Gavin Cirran (CBI – Ιρλανδία), ο κ. Jos Heuvelman (AFM – Ολλανδία), Jimmy Kvarnstrom (FI – Σουηδία), ο κ. Γιώργος Θεοχαρίδης (CySec – Κύπρος), Alexandru Petrescu (ASF- Ρουμανία) και Luís Laginha de Sousa (CMVC – Πορτογαλία) – καθώς και o κ. Jim Logothetis, (Chair of PCAOB, US SEC), o κ. Mel Gunewardena (CFTC – Η.Π.Α), o κ. Tom Oppenheimer (FCA – H.B). και η κα. Ilianna Lana, (ESMA).

Παράλληλα, στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν, εκτός στελεχών της ΤτΕ (κ. Χ. Χατζηεμμανουήλ) και στελεχών του ΔΣ της ΕΚ (Π. Γιαννόπουλος, Α. Βιρβιλιός, Γ. Λελεδάκης) και κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, o κ. Β. Ψάλτης (Alpha Bank), ο κ. Π. Τζανετάκης, (Motor Oil), ο κ. Σ. Καπράλος (Star Bulk), o Ν. Καραμούζης (SMERemediumCap), ο κ. Ν. Σταθόπουλος (BC Partners), ο κ. Γ. Κοντόπουλος (Euronext Athens), N. Rivard (Euronext N.V.), o κ. Θοδωρής Τζούρος (Τράπεζα Πειραιώς), η κα. Maria Laura Formisano, (Bloomberg), ο κ. Κ. Kostopoulos (Morgan Stanley), o κ. Carey Evans (BlackRock), η κα. Α. Pafilis, Capital Group. η κα. Ρ. Αικατερινάρη, (ΣΕΒ), ο κ. Κ. Αίσωπος (ΕΘΕ), η κα. Χ. Απαλαγάκη (ΕΕΤ), ο κ. Γ. Λιακόπουλος (ΕΝΕΙΣΕΤ), ο κ. Σ. Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ), κ.α.

Η ευρεία αυτή συμμετοχή δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον διαλόγου ανάμεσα σε ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, κυβερνήσεις, επενδυτές, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, με κοινό στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για πιο ανθεκτικές, βαθύτερες, ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές κεφαλαιαγορές.

Ξεχωριστή θέση στο Επετειακό Συμπόσιο καταλαμβάνει η συνάντηση των πρώην Προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε μια ειδική επετειακή συζήτηση αφιερωμένη στην ιστορία του θεσμού. Οι πρώην Πρόεδροι, κκ. Σ. Θωμαδάκης, Α. Πιλάβιος, Α. Γαβριηλίδης, Κ. Μποτόπουλος και Χ.Γκότσης, θα μοιραστούν εμπειρίες από διαφορετικές περιόδους της εξέλιξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, θα αναφερθούν σε κρίσιμες αποφάσεις, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, περιόδους κρίσης και καθοριστικά ορόσημα, αλλά και στις προκλήσεις που δοκίμασαν την εποπτική και διοικητική τους κρίση.

Σημαντική θεματική ενότητα του Συμποσίου αφορά την ανεξαρτησία και τον θεσμικό σχεδιασμό των εποπτικών αρχών. Στη συζήτηση συμμετέχουν επικεφαλής σημαντικών ελληνικών ανεξάρτητων και εποπτικών αρχών, μεταξύ άλλων, ο κ. Α. Βαρθολομαίος (ΕΕΠΠ), ο κ. Χ. Βουρλιώτης (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες), η κα. Α. Ρογκάκου (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), η κα. Ε. Σαρπ, (Επιτροπή Ανταγωνισμού), ο κ. Κ. Τσιμάρας (ΡΑΑΕΥ).

Το Επετειακό Συμπόσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2026 φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από μια επετειακή διοργάνωση. Να καταστεί σημείο συνάντησης της θεσμικής εμπειρίας για τη νέα πραγματικότητα των κεφαλαιαγορών και να συμβάλλει στον διεθνή διάλογο για το μέλλον της εποπτείας, των επενδύσεων και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies