Κόντρα στην καλοκαιρινή ραστώνη κινείται η Wall Street με τις ενδείξεις ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας να καθησυχάζουν τους επενδυτές και να δίνουν αφορμή για νέες… συγκινήσεις στο ταμπλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από μήνες καθοδικής τροχιάς, οι τάσεις έχουν αντιστραφεί με το αμερικανικό χρηματιστήριο να συμπληρώνει αισίως τέσσερις εβδομάδες κερδών και να ευελπιστεί σε μια… πέμπτη, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ουσιαστικά από τα μέσα Ιουνίου, ο δείκτης S&P 500 έχει καταφέρει να ανακάμψει σε ποσοστό 15%, μειώνοντας στο μισό τις απώλειες της χρονιάς. Αντιστοίχως ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 20%, το ίδιο διάστημα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν τις μεγαλύτερες εισροές εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με την BoFA Global Research.

Διαβάστε επίσης: Την επόμενη εβδομάδα υπογράφει ο Τζο Μπάιντεν τον νόμο για το Κλίμα 

Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του American Association of Individual Investors, οι επενδυτές παρουσιάζουν τα πιο υψηλά ποσοστά αισιοδοξίας για την πορεία της αγοράς από τον περασμένο Μάρτιο. Τους πρώτους μήνες της χρονιάς, με φόντο τον πόλεμο και το σοκ της αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από την Fed, ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλό σχεδόν τριάντα ετών.

Παράγοντες αισιοδοξίας

Αν και οι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν εκλείψει, από την οικονομία και τις συνέπειες του πολέμου μέχρι την διατάραξη των σινοαμερικανικών σχέσεων, η ροή των μακροοικονομικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες δίνει βάσιμα την εντύπωση πως το χειρότερο πέρασε, πως η αγορά απορρόφησε τους κραδασμούς και σταθεροποιήθηκε έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ανακάμψει.

Σημείο κλειδί βεβαίως στάθηκαν τα καλά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο πληθωρισμός χονδρικής δείχνουν επιτέλους τάση αποκλιμάκωσης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κηρυχθεί… λήξη συναγερμού. Ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως στις τιμές των τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κοινωνική πίεση δεν θα «ξεφουσκώσει». Όμως, για τους επενδυτές είναι αρκετό, ώστε να γεννήσει ελπίδες πως η Fed θα κινηθεί πιο προσεκτικά, μετριάζοντας την επιθετικότητα του ρυθμού της, προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, και η αγορά εργασίας παραμένει σε καλά επίπεδα, όπως έδειξε προ ημερών η καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση, κάτι που η Fed οφείλει επίσης να λαμβάνει υπόψη δεδομένου πως στους στρατηγικούς της στόχους είναι η σταθερότητα των τιμών και η πλήρης απασχόληση.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί των 75 μονάδων βάσης που περίμεναν μέχρι πρότινος, κατά την επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, το Σεπτέμβριο.

Τι φέρνει η Δευτέρα 

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα νεότερα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την πορεία της αγοράς ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσουν αν η μέχρι τώρα καλή εικόνα θα συντηρηθεί. H βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να αποτυπωθεί και στις λιανικές πωλήσεις, αν και πιθανότατα ο δείκτης θα κινηθεί χαμηλότερα από την σημαντική βελτίωση που είχε καταγράψει τον Ιούνιο. Πάντως, σε εταιρικό επίπεδο, στην ατζέντα ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από κορυφαίες εταιρείες του λιανεμπορίου, όπως η Walmart και η Home Depot.

Στον κλάδο των κατοικιών ελπίζεται οι τιμές να έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, μετά την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων που συνέβαλε επίσης στην διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αν και φαίνεται πως η πτωτική πορεία των τιμών παραμένει πολύ αργή, με τη ζήτηση να μην έχει σημειώσει σημαντική κάμψη, παρά και την άνοδο των επιτοκίων που επηρεάζει στεγαστικά δάνεια και υποθήκες.

Πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά ετοιμάζεται από τώρα για έναν κρίσιμο Σεπτέμβριο, με την Fed να καθορίζει το νέο ρυθμό της, την ενεργειακή αγορά να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα και το πολιτικό σκηνικό να μπαίνει στην τελική ευθεία για την σημαντική εκλογική μάχη των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Είναι δε, ένας μήνας παραδοσιακά κακός για την Wall Street, αρνητικός σε επίπεδο επιδόσεων για τους δείκτες, με τον S&P 500 να χάνει κατά μέσο όρο 1,04% τον μήνα Σεπτέμβριο, στις μετρήσεις που ξεκινούν από το 1928.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street