Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, δείχνοντας σημαντικές αντοχές στις διορθωτικές κινήσεις που υπήρξαν στην έναρξη της συνεδρίασης, ενώ καλλιεργούνται προσδοκίες για τα αποτελέσματα των λιανεμπορικών αλυσίδων που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,42% στις 33.901 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,40% στις 4.297 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 13.128 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μικρά κέρδη

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Unity Software υποχώρησαν σχεδόν 7% μετά την είδηση ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απέρριψε την προσφορά της AppLovin να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 58,85 δολάρια ανά μετοχή. Η Unity δήλωσε ότι η συμφωνία «δεν ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της», τους οποίους και κάλεσε να ψηφίσουν υπέρ του σχέδιού της για εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας διαφημίσεων κινητής τηλεφωνίας IronSource για 4,4 δισ. δολάρια.

Οι δείκτες κινήθηκαν αρχικά ήπια πτωτικά, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, πριν ανακάμψουν σε θετικό έδαφος. Οι κλάδοι των βασικών ειδών καταναλωτών, της επικοινωνίας και του λιανεμπορίου κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ η Tesla οδήγησε τον κλάδο της τεχνολογίας σε θετικό έδαφος.

Παραμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση

Βέβαια, η επιφυλακτικότητα δεν έλειψε, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα δεν ικανοποίησαν, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε επίσης τα επιτόκια απροσδόκητα προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη. «Τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται παγκοσμίως. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «τεχνική ύφεση». Η ροή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη. Και αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στο αρνητικό σενάριο», έγραψε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley.

Επίσης, αρνητικά λειτούργησε στην αγορά η νέα βουτιά άνω του 4% που καταγράφει το πετρέλαιο σήμερα καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Τα συμβόλαια του πετρελαίου Brent υποχωρούν 3,56% στα 94,66 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό 3,61% στα 88,77 δολάρια.

Πάντως το κλίμα δεν ήταν απόλυτα αρνητικό, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δείχνει να ελέγχεται ως ένα βαθμό. Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε αιφνιδιαστική πτώση και οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Η ισχύς του καλοκαιρινού ράλι, όμως, προκάλεσε ορισμένους δείκτες που βασίζονται στη δυναμική να υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα της bear market έχουν τελειώσει, αλλά το μακροοικονομικό σκηνικό των αντιστροφών της καμπύλης αποδόσεων, της πραγματικής ρευστότητας και των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Fed υποστηρίζει το αντίθετο», ανέφερε σε ανάλυσή της η Canaccord Genuity.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται επίσης και τα στοιχεία από τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target, καθώς θα αποτυπώσουν το πώς οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street