Ήπια πτωτικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, διορθώνοντας ελαφρώς μετά το σερί των τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων, με αφορμή και τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 0,41% στις 33.623 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,45% στις 4.260 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,34% στις 13.002 μονάδες.

H Kίνα δίνει τον τόνο

Οι κινήσεις σήμερα έρχονται μετά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε επίσης τα επιτόκια απροσδόκητα, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη. «Τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται παγκοσμίως. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «τεχνική ύφεση». Η ροή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη. Και αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στο αρνητικό σενάριο», έγραψε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley.

Επίσης, αρνητικά λειτουργεί στην αγορά η νέα βουτιά άνω του 4% που καταγράφει το πετρέλαιο σήμερα καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Τα συμβόλαια του πετρελαίου Brent υποχωρούν 3,56% στα 94,66 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό 3,61% στα 88,77 δολάρια.

Πάντως το κλίμα δεν είναι απόλυτα αρνητικό, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δείχνει να ελέγχεται ως ένα βαθμό. Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε αιφνιδιαστική πτώση και οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Η ισχύς του καλοκαιρινού ράλι, όμως, προκάλεσε ορισμένους δείκτες που βασίζονται στη δυναμική να υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα της bear market έχουν τελειώσει, αλλά το μακροοικονομικό σκηνικό των αντιστροφών της καμπύλης αποδόσεων, της πραγματικής ρευστότητας και των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Fed υποστηρίζει το αντίθετο», ανέφερε σε ανάλυσή της η Canaccord Genuity.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται επίσης και τα στοιχεία από τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target, καθώς θα αποτυπώσουν το πώς οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street