Ήπια ανοδικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα επίπεδα, ενώ παρακολουθούν το ενεργειακό θρίλερ στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,40% στις 7.539 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,28% στις 13.855 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,20% στις 6.583 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, BHP κερδίζει 3,8% στο Λονδίνο, αφού ανέφερε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων. Ο αγγλο-αυστραλιανός όμιλος ανακοίνωσε ετήσιο άλμα κερδών κατά 26% στα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια – το υψηλότερο από το 2011 – καθώς και μέρισμα ρεκόρ.

Στον αντίποδα, απώλειες 1% σημειώνει ο σουηδικός γίγαντας μόδας H&M, αν και το επίσημο κατάστημά του στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Tmall της Alibaba άνοιξε ξανά, 16 μήνες αφότου ο κινεζικός ιστότοπος το έκλεισε λόγω των επικρίσεων για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Στηρίγματα

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκουν κάποια στηρίγματα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συντηρήσουν τα επίπεδα, χωρίς όμως να μπορούν να εκδηλώσουν κίνηση που να δείχνει ότι υπάρχει σαφής τάση. Άλλωστε, ο βαθμός αβεβαιότητας είναι τόσο μεγάλος που η πλειονότητα των επενδυτών κινείται επιλεκτικά σε τίτλους που έχουν να δώσουν καλύτερη ορατότητα για τους επόμενους μήνες.

Πάντως οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολη για τη γηραιά ήπειρο, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει υψηλό, με ανοδική μάλιστα τάση, απειλώντας τη λειτουργική βιωσιμότητα πολλών βιομηχανιών στα κεντρικά της ηπείρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, ο κίνδυνος ύφεσης για την Ευρώπη αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% την προηγούμενη έρευνα, και από 20% πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές