Υποτίθεται ότι τα καλοκαίρια στο Αιγαίο πρέπει να επικρατεί «ηρεμία». Αυτό επιβάλλει τουλάχιστον το «μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ» του 1988, αλλά και η πρακτική που ακολουθούσαν Ελλάδα και Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, με τη «συνήθεια» να διαταράσσεται από το 2020 και μετά.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να εργαλειοποιεί την πολιτική των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, στο πλαίσιο του «γκριζαρίσματος» νησιών του Αιγαίου που επιδιώκει αλλά και επιβολής νέων τετελεσμένων με στόχο να σφραγίσει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Υπερπτήσεις και παραβιάσεις που δεν σταματάνε ούτε σε περιόδους αργιών και μεγάλης τουριστικής κίνησης, ενώ δεν παραλείπουν να επιχειρούν να στείλουν και τα δικά τους «μηνύματα» και σε συμμάχους της Ελλάδας, όπως οι ΗΠΑ. Με την παραβίαση λίγα μίλια από τη βάση της Αλεξανδρούπολης τον Μάιο να χαρακτηρίζεται ως ενδεικτική της σκλήρυνσης της στάσης της Αγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μπαράζ 39 παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας τον Δεκαπενταύγουστο, με τρεις υπερπτήσεις και τρεις εμπλοκές. Με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες, καθώς την Τετάρτη σημειώθηκαν συνολικά 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων η μία ήταν υπέρπτηση.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις έγιναν από 12 μαχητικά F-16 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Τα F-16

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με το αίτημά της για τα F-16. Και με τους τούρκους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να ξεκαθαρίζουν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους που επιχειρείται να της τεθούν από την Ουάσιγκτον σε σχέση με την απόκτησή τους και αφορούν την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων.

Ο Τσαβούσογλου άλλωστε έχει επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του (τουρκικό TV 100) ότι ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση διαφωνεί με την πρακτική της Ελλάδας να ορίζει τα χωρικά της ύδατα στα έξι μίλια και τον εναέριο χώρο της στα 10.

Διαβάστε επίσης: Μενέντεζ: Η προμήθεια S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία συνιστά παραβίαση των κυρώσεων

Η Τουρκία έχει αποδείξει την πρόθεσή της να επιμείνει στη ρητορική και στις πολιτικές της έντασης, εν όψει και των εκλογών του 2023. Με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών να είναι το βασικό αφήγημα των τουρκικών αμφισβητήσεων. Στόχος για την Αγκυρα να συνεχίσει με προκλήσεις που μένουν «κάτω από το ραντάρ» της διεθνούς κοινότητας και δεν προκαλούν συναγερμό σε μια περίοδο μάλιστα που η ενότητα του ΝΑΤΟ και η αποφυγή εντάσεων μεταξύ συμμάχων χαρακτηρίζονται προαπαιτούμενα. Στη σκιά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Διεθνοποίηση

Για την Αγκυρα είναι σημαντικό να εμφανίσει την Αθήνα ως αυτή που παραβιάζει τη νομιμότητα ως απάντηση στη διεθνοποίηση των προκλήσεων που επιχειρεί η Ελλάδα. Για την ελληνική πλευρά σημαντικό είναι στο κάδρο της διεθνοποίησης να μπει και το ζήτημα των προκλήσεων της Αγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα και εν όψει της δεύτερης φάσης των ερευνών του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» και του ισχυρού ενδεχομένου αυτές να προσανατολιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, η οποία αισθάνεται να ισχυροποιείται και να επαναδιεκδικεί τον ρόλο της ως διεθνούς δύναμης και όχι περιφερειακού παίκτη, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο τούρκος πρόεδρος άλλωστε έχει δείξει ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει προς όφελός του όλα τα δεδομένα σε ένα διπλωματικό παζάρι που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τα χαρτιά του και να αναδιπλώνεται ανάλογα με τα κέρδη που εξασφαλίζει κάθε φορά. Μαριονέτες στα χέρια του και οι διάφοροι υπουργοί ή άλλοι αξιωματούχοι στο στρατόπεδό του, που ανεβάζουν τους τόνους με την Ελλάδα, για παράδειγμα, όποτε χρειάζεται και καθοδηγούν αντίστοιχα την αντιπολίτευση…

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης