
Στην εφαρμογή ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου, που στοχεύει στην «αύξηση της αξίας και της κερδοφορίας» συμφώνησαν εκπρόσωποι του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της κατάρτισης, της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.
Το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία KPMG, έχει πέντε βασικούς άξονες, που αναλύονται σε 22 στρατηγικές πρωτοβουλίες με 101 συναφείς δράσεις. Όλα αυτά είναι βήματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των μεγάλων αδυναμιών του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, και συγκεκριμένα της χαμηλής εξαγωγικής αξίας, της χαμηλότερης εγχώριας κατανάλωσης από αυτή των κύριων ανταγωνιστών της και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της επιφάνειας του αμπελώνα (950.000 εκτάρια). Σε αυτό προστίθεται η άνιση κατανομή της αξίας και της κερδοφορίας μεταξύ των διαφόρων κρίκων της αλυσίδας.
Διαβάστε επίσης: Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί: Χωρίς κανόνες η αγορά κρασιού
Ο απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου, σύμφωνα με ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ, είναι να «τοποθετήσει την Ισπανία ως μια οινική αναφορά εθνικής και διεθνούς αξίας με βάση τις μοναδικές ιδιότητες που βασίζονται στη διαφοροποίηση: ποιότητα, ποικιλομορφία, ιστορία, παράδοση, βιωσιμότητα και νεωτερικότητα».
Φθηνότερα τα ισπανικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η Ισπανία κατάφερε να κατακτήσει μερίδιο αγοράς κατ’ όγκο διεθνώς τα τελευταία χρόνια (23,6 Mhl εξήχθησαν το 2021), αυτό οφείλεται κυρίως στην ασυναγώνιστη θέση της στις τιμές. Για παράδειγμα, τα χύμα κρασιά της τοποθετούνται στα 0,4 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο, έναντι 0,7 ευρώ για την Ιταλία και 1,1 ευρώ για τη Γαλλία. Στη φιάλη, η διαφορά διευρύνεται: 2,3 ευρώ για την Ισπανία έναντι 3,7 ευρώ για την Ιταλία και 6 ευρώ για τη Γαλλία, με μέση τιμή σε όλες τις κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένων των BIB και των αφρωδών οίνων) 1,3 ευρώ ανά λίτρο (σε σύγκριση με 3 ευρώ και 6,9 ευρώ για Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα). Ακόμη και χώρες του Νέου Κόσμου όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και η Αργεντινή, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ισπανικές τιμές.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε η KPMG, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ κέρδισαν οι παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού μεταξύ 2013 και 2021. Από αυτά η Ισπανία κατέλαβε μόνο το 4%. Ταυτόχρονα, η πρόσθετη αξία που παρήγαγε η Γαλλία κατά την περίοδο αυτή (3,24 δισ. ευρώ) ισοδυναμεί με την αξία όλων των ισπανικών εξαγωγών. Η KPMG σημειώνει ότι «αν η Ισπανία είχε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της του 2013 (10,1%) το 2021, θα είχε αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 838 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 585 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που απέκτησε».
Αρκεί να σημειώσουμε ότι η προώθηση των ισπανικών κρασιών για εξαγωγή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έχουν καθοριστεί πολλά μονοπάτια για να βελτιώσουν την εικόνα των προϊόντων και να ενθαρρύνουν τόσο τους ίδιους τους Ισπανούς όσο και τους διεθνείς καταναλωτές να πίνουν περισσότερο και να πραγματοποιήσουν αγορές ισπανικών κρασιών. Μεταξύ αυτών των οδών, η αειφόρος ανάπτυξη και ο οινοτουρισμός αποτελούν τομείς προτεραιότητας. Στην πρώτη περίπτωση, ο ισπανικός τομέας στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των βιολογικών αμπελώνων από 15% το 2021 σε 26% το 2027.

Σε αυτόν τον στόχο προστίθεται η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2035. Η αειφόρος ανάπτυξη συνεπάγεται επίσης την ενθάρρυνση της μέτριας κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής κουλτούρας, η οποία συνεπάγεται τη «διατήρηση της νομιμότητας του κρασιού ως προϊόντος διατροφής», αλλά και την προώθηση μελετών για κρασί και υγεία. Ο κλάδος έχει επίσης ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ στα 150 εκατομμύρια λίτρα έως το 2027. Όσον αφορά τον οινοτουρισμό, οι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι: στην πραγματικότητα, στοχεύει να προσελκύσει 5,7 εκατομμύρια οινοτουρίστες το 2027, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια το 2021 και να αυξηθεί η μέση δαπάνη κατά 10,6% σε οινοποιεία και μουσεία.
1,2 δισ. ευρώ επιπλέον για εξαγωγές
Συνολικά, το στρατηγικό σχέδιο θα επιτρέψει στον ισπανικό τομέα οίνου να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς σε αξία για να φτάσει σε διεθνές μερίδιο 10,2% έναντι 8,3% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει αύξηση επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη ετήσιου τζίρου 4,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε εθνικό επίπεδο, οι δράσεις στοχεύουν να δημιουργήσουν ετήσια αύξηση αξίας 3% για να φτάσουν τα 3,751 δισ. ευρώ το 2027.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση