Στη Wall Street σταμάτησε σήμερα το παγκόσμιο sell off που βύθισε στο κόκκινο μετοχικές αγορές, ομόλογα και νομίσματα, με το μπαράζ των αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να αυξάνει πλέον τις πιθανότητες οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη να διολισθήσουν στην ύφεση.Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,61% στις 29.592 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,72% στις 3.693 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,80% στις 10.867 μονάδες. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες των δεικτών σε επίπεδο εβδομάδας, με Dow Jones να υποχωρεί 4% και τους S&P 500 και Nasdaq Composite να χάνουν 4,7% και 5,10%, αντίστοιχα.Άκρως αρνητική ήταν και η εβδομάδα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά τη σημερινή πτώση που ξεπέρασε το 2%. Ο FTSE 100 έκλεισε το πενθήμερο με απώλειες 3%, η πτώση του DAX έφτασε στο 3,6%, ενώ ο CAC 40 έχασε 4,8%.

Διαβάστε επίσης: Επέλαση “αρκούδων” στην αγορά πετρελαίου – Βουτιά σε χαμηλό 8μήνου Την ίδια ώρα, ανοδικά κινήθηκαν και αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό διετές να σημειώνει νέο υψηλό 15ετίας. Ειδικότερα, η απόδοση του ευαίσθητου στη νομισματική πολιτική 2ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 4,2%. Το 10ετές διαπραγματεύτηκε 9 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,801% και κοντά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.  Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, και διαμορφώνεται στο 2,11%.Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America, το μαζικό sell off που καταγράφεται στα ομόλογα το τρέχον έτος,  απειλεί να προκαλέσει πιστωτικά γεγονότα και πιθανή ρευστοποίηση των πιο διαδεδομένων συναλλαγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων που οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δεκαετιών και των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.Σε χαμηλά οκτώ μηνών βρέθηκε και το πετρέλαιο, μετά την πτώση του 5,5% που σημείωσε σήμερα, αφού βρέθηκε στα 78,56 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του brent έκλεισαν με απώλειες 5%, στα 85,98 δολάρια, καθώς η νέα άνοδος του δολαρίου αλλά και οι προοπτικές της ύφεσης ροκάνισαν την ελκυστικότητα του μαύρου χρυσού.

Στην καρδιά της bear market

Οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο κύμα σύσφιξης της πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, αναφέρουν οι αναλυτές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε αυξάνοντας κατά 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο της και σηματοδοτώντας μια πιο επιθετική στάση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ακολούθησαν στην Ευρώπη αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη Norges Bank στη Νορβηγία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.«Η αγορά έχει περάσει ξεκάθαρα και γρήγορα από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την επιθετική εκστρατεία κατά του πληθωρισμού της Federal Reserve», δήλωσε ο Quincy Krosby της LPL Financial. «Βλέπετε τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια – αλλάζει η νοοτροπία για το πώς η Fed φτάνει στη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προκαλέσει κάποια “ζημιά”», πρόσθεσε.

«Η Fed άνοιξε τον δρόμο για μεγάλο μέρος του κόσμου να συνεχίσει με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, και αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Το πόσο σοβαρή είναι θα καθοριστεί από το πόσο καιρό θα χρειαστεί να πέσει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.Τα δύο τελευταία χρόνια, ο βετεράνος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επικρίνει τη Federal Reserve, κατηγορώντας την για μια σειρά λανθασμένων βημάτων που έχουν βάλει την οικονομία των ΗΠΑ σε περιπέτειες. Υποστηρίζει ότι, υποβαθμίζοντας τον πληθωρισμό ως « παροδικό » και διατηρώντας σχεδόν μηδενικά επιτόκια ακόμη και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, η Fed ουσιαστικά οδήγησε σε παγίωση των υψηλών τιμών. Σε κάθε σενάριο, ο Ελ-Εριάν υποστηρίζει ότι θα υπάρξει «σημαντική παράπλευρη ζημία και ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες» για τον κόσμο.

Ικανοποίηση Fed

Αυτό που έχει επανέλθει στη μνήμη της Wall Street μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε, ήταν η δήλωση του προέδρου της Fed της Minneapolis, Neel Kashkari,  στα τέλη Αυγούστου, ότι ήταν «ευτυχισμένος» που είδε την πτώση της αγοράς ως απάντηση στην ομιλία του Powell στο Jackson Hole, όπου ο πρόεδρος Jerome Powell επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είχε δεσμευτεί να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό.Η δήλωση αυτή έχει αρχίσει να “στοιχειώνει” την αγορά, καθώς οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί να στηρίξουν μια αγορά η οποία έχει απέναντι της την Fed. «Εάν υπάρχουν πιο επιθετικοί πωλητές και λιγότερο επιθετικοί αγοραστές, αυτή η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης θα προκαλέσει σίγουρα κάποιο αποπληθωρισμό στις τιμές των μετοχών», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley.Άλλωστε, αυτό που ξεκίνησε ως ένα ήπιο ξεπούλημα μετοχών αυτόν τον μήνα μετατράπηκε σε μια ολοένα βαθύτερη ώθηση προς τα κάτω που εξαφάνισε σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κέρδη στον S&P 500.

Μειώνουν τους στόχους τους οι αναλυτές

Άκρως αρνητικές πλέον είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της Wall Street, με την Goldman Sachs να μειώνει τον στόχο της για την πορεία του S&P 500 έως το τέλος του έτους, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, προβλέποντας πτώση τουλάχιστον 4% από τα τρέχοντα επίπεδα.«Με βάση τις συζητήσεις με τους πελάτες μας, η πλειοψηφία των επενδυτών μετοχών έχει υιοθετήσει την άποψη ότι ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας είναι αναπόφευκτο και η εστίασή τους είναι στο χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και τη διάρκεια μιας πιθανής ύφεσης και επενδυτικές στρατηγικές για αυτήν την προοπτική», έγραψε η Goldman Sachs.Σύσταση underweight για τις αμερικανικές μετοχές δίνει και η Credit Suisse, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη. Οι φόβοι για ύφεση και τι σημαίνει αυτό για τις μετοχές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την ένδειξη της Fed ότι σχεδιάζει να παραμείνει επιθετική στη μάχη με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ανάλυση της Credit Suisse, οι αμερικανικές αγορές παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις τουλάχιστον στο 70% των σεναρίων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street