Στην επιβεβαίωση των 790 μονάδων αναλώθηκε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε ένα δύσκολο τρίμηνο στο «κόκκινο» για να ανοίξει ένα ακόμη δυσκολότερο τρίμηνο, όταν και αναμένεται η Ευρώπη να βιώσει το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα δοκιμάσει και τις αντοχές όλων. Ο απολογισμός του Σεπτεμβρίου ήταν απώλειες 7,3%, ενώ στο τρίμηνο οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το 2,2%, καθώς η αγορά κράτησε «χαρακτήρα» στη ζώνη των 790 μονάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 792,90 μονάδες, με τα κέρδη να περιορίζονται στο 0,56%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε καλύτερες επιδόσεις. Ο τζίρος και πάλι δεν ξεπέρασε τα 70,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το μέσο όρο του μήνα. Ενός μήνα κατά τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι το κλίμα διεθνώς γίνεται πιο περίπλοκο και δύσκολο για να μπορέσουν πολλοί επενδυτές να κρατήσουν τις θέσεις τους σε αγορές που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Και όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο, καθώς οι αγορές βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες από υποστηρικτές, να βρίσκονται απέναντι τους, στην προσπάθεια τους να κάμψουν την οικονομική δραστηριότητα ώστε να ελέγξουν την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Δεν βρήκε ώθηση

Αν και για ακόμη μία ημέρα ένας ακόμη οίκος βελτίωσε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά ο S&P, προβλέποντας ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,6% το 2022 και σε περίπου 1,8% το 2023, το ΧΑ δεν βρήκε την ώθηση που χρειάζεται ώστε να κάνει την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, όμως, η S&P σημειώνει πως τα ακόμη υψηλά NPEs σε σχέση με την Ε.Ε.,  εξακολουθούν να αποτελούν βασικό κίνδυνο.

Παράλληλα, προβληματισμό προκάλεσαν για ακόμη μία φορά, ειδικά για τα ξένα χαρτοφυλάκια, το ύψος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 10% τον Σεπτέμβριο, συντηρώντας το σενάριο της περιοριστικής πολιτικής της ΕΚΤ. Έτσι, και η γενικότερη εικόνα στο ΧΑ δεν έχει αλλάξει, με τον ΓΔ να προσπαθεί το κλείσιμο της εβδομάδας και πάνω από τις 800, ώστε να συντηρηθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα των 2 τελευταίων ετών. Ενδεχόμενη απώλεια των 785 που δοκιμάστηκαν τρεις φορές θα επιφέρει άμεση κίνηση προς τις 770 σε πρώτη φάση, και είσοδο του Δείκτη σε αρνητική περιοχή.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ έκλεισαν με σημαντικά κέρδη στηρίζοντας το θετικό πρόσημο της αγοράς, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των ΕΛΧΑ, Σαράντη, Quest, Titan και Motor Oil. Ανοδικά έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Λάμδα, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια. Από την άλλη, την άνοδο συγκράτησαν οι Jumbo και Alpha Bank, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών