Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσουν, έστω και για λίγο, την εικόνα ενός δύσκολου μήνα που δοκίμασε για ακόμη μία φορά τα χαμηλά επίπεδα από την αρχή του έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,01% στις 29.225 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 3.645 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται  κατά 0,34% στις 10.770 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αντιδρούν μετά την ισχυρή πτώση

Σημαντικές απώλειες στο τέλος του μήνα

Οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν προς την έκτη πτωτική εβδομάδα, στις τελευταίες επτά, με τον μήνα να κλείνει με σημαντικές επίσης απώλειες. Σε επίπεδο μήνα ο Dow χάνει 6,7% και στο τρίμηνο 6%, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες τον Σεπτέμβριο 7,2% και στο τρίμηνο 4,8% και ο Nasdaq υποχωρεί 7,7% και 3,5% αντίστοιχα. Ο Dow σημειώνει τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, ενώ είναι η μεγαλύτερη πτώση ενός μήνα για τον S&P 500 από τον Ιούνιο. Ο Nasdaq οδεύει προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Απρίλιο.

Βεβαίως η πτώση των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall δεν είναι τόσο μεγάλη όσο το κραχ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή το κραχ που σημειώθηκε στα τέλη του 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά τα συγκεκριμένα κραχ υπήρξαν από τα χειρότερα στην ιστορία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ενδέχεται να έχει μόλις ξεκινήσει η bear market και κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε μια κατάρρευση πάνω από 80% του Dow Jones, όπως έγινε στο κραχ του 1929-1932 ή σε μια κατάρρευση κατά 80% του Nasdaq, όπως έγινε το 2000-2001, στον απόηχο της φούσκας των dot-com.

Θέσεις άμυνας

Σε όλο αυτό το διάστημα οι επενδυτές προσπαθούν να αναζητήσουν πιο αμυντικές θέσεις για τις μελλοντικές αποφάσεις αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο στην αγορά. «Η αγορά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group. «Αλλά αυτό είναι βασικά που θέλει η Fed: να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα που θεωρεί αποδεκτά. Και χρησιμοποιούν τον μηχανισμό μετάδοσης της αγοράς για να το πετύχουν αυτό», εξήγησε.

Η επιτροπή, πάντως, καθορισμού των επιτοκίων της Fed πιστεύει τώρα ότι το επιτόκιο αναφοράς της θα μπορούσε να φτάσει έως και το 4,6% το 2023, αν και σύμφωνα με την Atlanta Fed οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια κορυφή περίπου 4,4%. Προς το παρόν, η Fed πιστεύει ότι μπορεί να το διαχειριστεί αυτό χωρίς απότομη προσγείωση. Ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει στο 0,2% αυτό το τρίμηνο και στο 1,2% ετησίως από τώρα – πολύ κάτω από το 2% που η Fed πιστεύει ότι είναι ο μακροπρόθεσμος κανόνας – οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο σωστό δρόμο μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street