Με απώλειες τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα πρωινά τους κέρδη, υπό το βάρος των ολοένα και αυξανόμενων εκτιμήσεων ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, ενώ το πρωί βρέθηκε να κερδίζει έως 8%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,78% στις 6.997 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,37% στις 12.470 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,82% στις 5.936 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Στο τέλος «έδρασαν» οι πωλητές

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική εταιρεία εμπορικών ακινήτων Castellum σημείωσε άλμα 15% κα ξεχώρισε στον Stoxx 600. Στον αντίποδα, η Shell έχασε 5%, καθώς εξέδωσε ενημέρωση για χαμηλότερα κέρδη το τρίτο τρίμηνο.

Η διορθωτική κίνηση των αγορών συντηρήθηκε και σήμερα, καθώς η θετική τάση που παρατηρήθηκε στις παγκόσμιες μετοχές τις τελευταίες ημέρες εξασθένησε, ιδίως μετά την πτώση του δείκτη PMI της ευρωζώνης σε χαμηλό 20 μηνών, εδραιώνοντας τους φόβους για ύφεση στο νομισματικό μπλοκ των 19 μελών.

Διαβάστε ακόμα: Με μεικτά πρόσημα η Wall Street

Η εκτίμηση της Barclays

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays για τις ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ότι η προσωρινή ηρεμία των επιτοκίων και του αμερικανικού δολαρίου έχουν προσφέρει κάποια ανάσα στις «υπερπουλημένες» μετοχές. «Εν μέσω ενδείξεων χρηματοπιστωτικού στρες, μπορεί να είμαστε πιο κοντά στο όριο του στρες για τις κεντρικές τράπεζες, αλλά πιστεύουμε ότι μια ήπια στροφή απαιτεί περισσότερες αποδείξεις για ασθενέστερη ανάπτυξη και αποφασιστική πτώση του πληθωρισμού, οπότε αμφιβάλλουμε ότι οι μετοχές έχουν ξεφύγει ακόμη από την πτωτική πορεία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau.

Ο Cau εκτίμησε ότι ο πήχης για μια ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αρκετά χαμηλός, δεδομένου ότι οι βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει κατά 25%-30%, το κλίμα παραμένει «υπερβολικά πτωτικό» και το τέταρτο τρίμηνο τυπικά προσφέρει «θετική εποχικότητα». Ωστόσο, πρότεινε ότι η «αντιστάθμιση ανάπτυξης-πολιτικής» παραμένει δύσκολη.

Επιπλέον, στο επίκεντρο παρέμειναν οι προεκτάσεις για την ιστορική περικοπή παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αποφάσισαν τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OΠΕΚ+). Η εν λόγω μείωση είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο ΟΠΕΚ+ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders