Ένα σαρωτικό νέο πακέτο περιορισμών στις εξαγωγές προς την Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα και μικροτμήματα ημιαγωγών που έχουν κατασκευαστεί οπουδήποτε στον κόσμο με αμερικανικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιθετική κίνηση της Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την τεχνολογική και στρατιωτική πρόοδο του Πεκίνου.

Ψυχρός Πόλεμος

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα δέσμη μέτρων θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα από τη δεκαετία του 1990. Εάν αποδειχτούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τη βιομηχανία κατασκευής τσιπ της Κίνας, αναγκάζοντας τις αμερικανικές και ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογία των ΗΠΑ, να διακόψουν τη συνεργασία με ορισμένα από τα κορυφαία εργοστάσια παραγωγής τσιπ της Κίνας.

«Αυτό θα γυρίσει τους Κινέζους χρόνια πίσω», δήλωσε ο Jim Lewis, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι πολιτικές παραπέμπουν στους σκληρούς κανονισμούς της ακμής του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Κίνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την παραγωγή τσιπ αλλά αυτό θα την επιβραδύνει», πρόσθεσε.

Θα ακολουθήσουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ;

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Πέμπτη για τους νέους κανόνες, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλά από τα μέτρα αποσκοπούσαν στο να εμποδίσουν τις ξένες επιχειρήσεις να πωλούν προηγμένα τσιπ στην Κίνα ή να προμηθεύουν κινεζικές επιχειρήσεις με εργαλεία για να κατασκευάσουν τα δικά τους προηγμένα τσιπ. Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι δεν είχαν εξασφαλίσει καμία υπόσχεση ότι τα συμμαχικά κράτη θα εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα και ότι οι συζητήσεις ως προς αυτό συνεχίζονται.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μονομερείς έλεγχοι που θέτουμε σε εφαρμογή θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, αν δεν μας ακολουθήσουν και άλλες χώρες», δήλωσε αξιωματούχος. «Και κινδυνεύουμε να βλάψουμε την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ, εάν οι ξένοι ανταγωνιστές δεν υπόκεινται σε παρόμοιους ελέγχους».

Οι κανόνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμποδίζουν επίσης τις εξαγωγές ευρείας σειράς τσιπ για χρήση σε κινεζικά συστήματα υπερυπολογιστών.

Επίθεση Μπάιντεν στο Πεκίνο

Ο Eric Sayers, ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει την πρόοδο της Κίνας αντί να επιδιώξει απλώς να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού.

Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών, η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές τσιπ, δήλωσε ότι μελετά τους κανονισμούς και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «εφαρμόσουν τους κανόνες με στοχευμένο τρόπο – και σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους – για να βοηθήσουν στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού».

Οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν επίσης αυστηρά τις εξαγωγές αμερικανικού εξοπλισμού σε κινεζικούς κατασκευαστές τσιπ μνήμης και θα επισημοποιήσουν τις επιστολές που εστάλησαν στις εταιρείες Nvidia και AMD, περιορίζοντας τις εξαγωγές στην Κίνα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε συστήματα υπερυπολογιστών στα οποία βασίζονται κράτη σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και άλλων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή