Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά, οι ευρωαγορές, καθώς ενεργοποιήθηκαν κάποιες στηρίξεις κόντρα στα τελευταία στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη που αύξησαν εκ νέου τις εκτιμήσεις για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,06% στις 7.346 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 14.266 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,46% στις 6.576 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Siemens σημείωσε άλμα 5,8%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα του αναμενόμενου το τέταρτο τρίμηνο χρήσης στη βιομηχανική της δραστηριότητα, με τον γερμανικό όμιλο να προσθέτει ότι συνεχίζεται η ισχυρή ζήτηση για το εργοστασιακό υλικό και λογισμικό της.

Ο πληθωρισμός επιβεβαίωσε τις χειρότερες εκτιμήσεις, καθώς κατέγραψε ένα άλλο ρεκόρ, στο 10,6%, από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,1%. Τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,44 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,74), υπηρεσίες (+1,82 ) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,62).

Φλερτ με την ύφεση

Οι αγορές πλέον αναζητούν τον τρόπο που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση. Η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών μοιραία θα συγκρατήσει την οικονομική δραστηριότητα, η οποία ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις από την υπερβολική αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Τι επιφυλάσσει στους επενδυτές το 2023 – Τα 12 σενάρια [Πίνακες]

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χάντ, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4%. Επίσης, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα εξυγίανσης (αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών), το οποίο ανέρχεται στα 55 δισ., καθώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να καλύψει μια σημαντική δημοσιονομική «μαύρη τρύπα», που έγινε χειρότερη από την τελευταία προσπάθεια της Ντάουνινγκ Στριτ για έναν μίνι προϋπολογισμό.

Επίσης, οι αρνητικές πιέσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν εξαλειφθεί, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των πρόσφατων εντάσεων, ενώ όπως ανέφερε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο CNBC είναι ο «σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομία φέτος. Το ΔΝΤ είχε εκδώσει προηγουμένως προειδοποιήσεις για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πολέμου και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2023 από το αναμενόμενο 3,2% το 2022 στο 2,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές