
Μειωμένη προβλέπεται η παραγωγή δημητριακών το 2022 κατά 2% συγκριτικά με πέρσι φτάνοτας τους 2.756 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του FAO.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO, η παγκόσμια παραγωγή το Νοέμβριο συγκριτικά με έναν μήνα πριν μειώθηκε κατά 7,2 εκατ. τόνους και κατά 57 εκατ. τόνους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Δημητριακά: Νέες εκτιμήσεις για την παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Όμως, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 56 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια.
Ακριβές οι μετασυλλεκτικές εργασίες
Η μείωση που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο αφορά κυρίως τον αραβόσιτο και, σε μικρότερη ποσότητα, την παραγωγή σιταριού.
Ειδικότερα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη παραγωγή αραβοσίτου στην Ουκρανία, όπου ο αντίκτυπος του πολέμου κατέστησε απαγορευτικά ακριβές τις μετασυλλεκτικές εργασίες, αναγκάζοντας έτσι πολλούς αγρότες να αφήσουν τις φυτεμένες εκτάσεις χωρίς συγκομιδή.
Ο FAO μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2022, αλλά παρά τη μείωση αυτή, ο νέος αριθμός των 781,2 εκατομμυρίων τόνων θα παραμείνει υψηλός καταγράφοντας ρεκόρ. Συγχρόνως, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,4% κάτω από το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου έτους.
Οι χειμερινές φυτεύσεις
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις χειμερινού σιταριού για το 2023, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για το κόστος των βασικών αγροτικών εισροών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στο νότιο ημισφαίριο σπέρνονται καλλιέργειες χονδροειδών σιτηρών με τις επίσημες προβλέψεις στη Βραζιλία να δείχνουν μια μεγάλη έκταση ρεκόρ που σπέρνεται για καλαμπόκι.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σπορές του χειμερινού σιταριού συνεχίζονται υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, απαιτούνται αυξημένες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, που παρουσίασαν έλλειμμα βροχοπτώσεων νωρίτερα μέσα στο έτος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της βόρειας Ιταλίας.
Στην Ουκρανία, προβλέπεται μείωση κατά 40% στις φυτεύσεις σιταριού από τον μέσο όρο της πενταετίας, καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση στα χωράφια και να προκαλεί σοβαρές ελλείψεις εισροών.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση