Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε και σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να μην μπορούν να αντιδράσουν και να απαλλαγούν από τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τον πληθωρισμό να παραμένει, αναμένοντας τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,23% στις 7.472 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,02% στις 14.264 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,20% στις 6.647 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Παλεύει για την αντίδραση

Πληθωρισμός και νομισματική πολιτική

Η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίστηκε, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα σχόλια κορυφαίων στελεχών πολλών κεντρικών τραπεζών, τα οποία έχουν προβλέψει ότι η σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση το 2023.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της πολιτικής τους. Και οι δύο αναμένεται να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, και ενώ αυτή θα είναι μια μικρότερη αύξηση από τις πρόσφατες κινήσεις, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι αυτό σημαίνει απλώς έναν μακρύτερο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να προβεί σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά υπάρχει μια ομάδα “γερακιών” εντός της που επιθυμεί μια τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ακόμη και μετά την πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες.

«Ήταν ευχάριστα τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, αλλά φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε την κορύφωση του πληθωρισμού», δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πίτερ Καζιμίρ. «Δεν θα ήταν σωστό να επιβραδύνουμε τη νομισματική σύσφιγξη λόγω μιας καλής μηνίας εικόνας. Εξακολουθώ να βλέπω πολλούς λόγους για να συνεχίσουμε στον καθορισμένο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος με βαρίδια

Με μικρά, αλλά πολύτιμα, κέρδη έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από τη ζώνη των 900 μονάδων, παρά τα βαρίδια που καλείται να διαχειριστεί. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 915,40 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 55 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές