Το Emotet επέστρεψε μετά από ένα καλοκαίρι σε αδράνεια και είναι πλέον το δεύτερο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό παγκοσμίως. Την ίδια ώρα το Qbot επιστρέφει στο δείκτη για πρώτη φορά από το 2021, ενώ ο τομέας της εκπαίδευσης βάλλεται ακόμα από επιθέσεις.

Αυτά είναι να κύρια σημεία της πιο πρόσφατης έκδοσης του Παγκόσμιου Δείκτη Απειλών για τον Νοέμβριο του 2022, ο οποίος δημοσιεύτηκε από τον πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας Check Point Software.

Θύμα κυβερνοεπίθεσης μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Πιο αναλυτικά, αυτό το μήνα παρατηρείται η επιστροφή του Emotet, ενός φιλόδοξου κακόβουλου λογισμικού Trojan που έκανε ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Τη μετακίνηση του Qbot στην τρίτη θέση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, με παγκόσμια επίπτωση 4%, ενώ υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των επιθέσεων Raspberry Robin, ενός εξελιγμένου worm που συνήθως χρησιμοποιεί κακόβουλες μονάδες USB για να μολύνει μηχανήματα.

Η επιστροφή του Emotet

Τον Ιούλιο του 2022, η Check Point Research (CPR) ανέφερε μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας επίδρασης και δραστηριότητας του Emotet, υποψιαζόμενη ότι η απουσία του θα ήταν μόνο προσωρινή. Όπως είχε προβλεφθεί, το λογισμικό Trojan που εξαπλώνεται από μόνο του επανέρχεται και πάλι στο δείκτη, φτάνοντας στη δεύτερη θέση ως το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό το Νοέμβριο, με αντίκτυπο 4% σε οργανισμούς παγκοσμίως. Ενώ το Emotet ξεκίνησε ως τραπεζικό trojan, ο αρθρωτός σχεδιασμός του επέτρεψε να εξελιχθεί σε διανομέα για άλλους τύπους κακόβουλων προγραμμάτων, και συνήθως διαδίδεται μέσω εκστρατειών phishing. Η αυξημένη επικράτηση του Emotet θα μπορούσε να συμβάλει εν μέρει σε μια σειρά νέων εκστρατειών κακόβουλου spam που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για τη διανομή των ωφέλιμων φορτίων του τραπεζικού trojan IcedID.

Οι «χακτιβιστές» δίνουν τη θέση τους σε επαγγελματίες χάκερ

Qbot, ένα trojan που κλέβει τραπεζικά στοιχεία

Επίσης, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, το Qbot, ένα Trojan που κλέβει τραπεζικά στοιχεία έφτασε στην τρίτη θέση της λίστας με τα κορυφαία κακόβουλα λογισμικά, με συνολική επίπτωση 4%. Οι δράστες των επιθέσεων που βρίσκονται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό είναι εγκληματίες του κυβερνοχώρου με οικονομικά κίνητρα, οι οποίοι κλέβουν οικονομικά δεδομένα, τραπεζικά διαπιστευτήρια και πληροφορίες του προγράμματος περιήγησης ιστού από μολυσμένα και παραβιασμένα συστήματα. Μόλις οι δράστες επιθέσεων Qbot καταφέρουν να μολύνουν ένα σύστημα, εγκαθιστούν ένα backdoor για να παραχωρήσουν πρόσβαση σε χειριστές ransomware, οδηγώντας σε διπλές επιθέσεις εκβιασμού. Τον Νοέμβριο το Qbot αξιοποίησε μια ευπάθεια των Windows Zero-Day για να παρέχει στους δράστες πλήρη πρόσβαση σε μολυσμένα δίκτυα.

Το εξελιγμένο worm Raspberry Robin

Αυτόν τον μήνα υπήρξε επίσης αύξηση στις εμφανίσεις του Raspberry Robin, ενός εξελιγμένου worm που χρησιμοποιεί κακόβουλες μονάδες USB που περιέχουν αρχεία συντόμευσης των Windows, τα οποία φαίνονται νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα μολύνουν τα μηχανήματα των θυμάτων. Η Microsoft διαπίστωσε ότι έχει εξελιχθεί από ένα ευρέως διαδεδομένο worm σε μια μολυσματική πλατφόρμα για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, που συνδέεται με άλλες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και εναλλακτικές μεθόδους μόλυνσης πέραν της αρχικής εξάπλωσης του USB drive.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι το «Web Servers Malicious URL Directory Traversal» είναι η πιο συνηθισμένη ευπάθεια που αξιοποιείται, επηρεάζοντας το 46% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη στενά από το «Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure» με αντίκτυπο 45%. Τον Νοέμβριο η εκπαίδευση/ έρευνα παρέμεινε επίσης στην πρώτη θέση ως ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης