Με τη σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ την περασμένη Δευτέρα στις Μπαχάμες άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση χρεοκοπίας της έως πρότινος κραταιάς εταιρείας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, έκλεισε όμως ένα – φευ, πολύ σύντομο – κεφάλαιο ατομικής ελευθερίας και εντυπωσιακής επαγγελματικής καταξίωσης για τον ηλικίας 30 ετών αμερικανό επιχειρηματία, επενδυτή και πρώην δισεκατομμυριούχο. Γνώστες της αμερικανικής νομικής και δικαστικής πραγματικότητας εκτιμούν ότι οι κατηγορίες απάτης και ξεπλύματος χρήματος που θα αντιμετωπίσει Μπάνκμαν-Φράιντ όταν εκδοθεί στις ΗΠΑ θα του κοστίσουν, εφόσον κριθεί ένοχος, την ελευθερία για πολλές δεκαετίες.

Ο Σάμουελ Μπάνκμαν-Φράιντ δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση νεαρού Αμερικανού επιστήμονα που έχτισε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μια οικονομική αυτοκρατορία. Ξεκινώντας από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Στιβ Τζομπς και φθάνοντας μέχρι τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τον Σεργκέι Μπριν, η νεότερη αμερικανική «ψηφιακή» ιστορία βρίθει παραδειγμάτων εφήβων-θαυμάτων που εκτοξεύθηκαν με υπερηχητικές ταχύτητες στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα και έλαμψαν από το ξεκίνημα κιόλας της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους. Ο Μπάνκμαν-Φράιντ αποδείχθηκε διάττων αστέρας. Ο χρόνος έτρεξε όντως πολύ γρήγορα γι’ αυτόν και δεν θα ρισκάριζε κανείς, αν στοιχημάτιζε ότι σύντομα το Χόλιγουντ θα ασχοληθεί με την μετεωρική άνοδο και πτώση του.

FTX: Μία κρυφή αλλαγή λογισμικού επέτρεψε στον Μπάνκμαν-Φριντ να υπεξαιρέσει τα χρήματα των πελατών

Ζωή σαν ταινία

Ο συλληφθείς γεννήθηκε την άνοιξη του 1992 στο campus του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Νομική Σχολή του οποίου εξακολουθούν να διδάσκουν οι γονείς του, Τζόζεφ Μπάνκμαν και Μάργκαρετ Φράιντ. Η θεία του Λίντα Φράιντ είναι πρύτανις στο Κολούμπια. Ο ίδιος σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο ΜΙΤ. Από 21 ετών άρχισε να εργάζεται σε χρηματιστηριακή εταιρεία και το Νοέμβριο του 2017 ίδρυσε το quant hedge fund (αμοιβαίο που επενδύει με τη βοήθεια αλγορίθμων) Alameda Research.

Τον Απρίλιο του 2019 ίδρυσε την εταιρεία διαπραγμάτευσης παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX. Το 2020 η προσωπική του περιουσία (λογιστική βέβαια) εκτοξεύθηκε στα $26 δισ. Το Νοέμβριο του 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ανταγωνίστριας της FTX, Binance, ανακοίνωσε ότι πωλεί τις συμμετοχές του στην FTX, πυροδοτώντας την κατάρρευση. Το Reuters μετέδωσε ότι από τις αρχές του 2022 ο Μπάνκμαν-Φράιντ είχε μεταφέρει τουλάχιστον $4 δισ. (χρήματα πελατών) από την FTX στην Alameda Research. Πρώην εργαζόμενοι των δύο εταιρειών υποστήριξαν ότι ο συλληφθείς συνδεόταν συναισθηματικά με τη διεθύνουσα σύμβουλο της Alameda Research, Κάρολιν Έλισον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto