Διευρυμένες είναι πλέον για τους καταθέτες οι επιλογές εξασφάλισης μίας σίγουρης απόδοσης χωρίς κίνδυνο για το αρχικό τους κεφάλαιο, μετά το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών το τελευταίο δίμηνο.

Πρόκειται για κινήσεις που έρχονται σε συνέχεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο της οποίας έχει πλέον αναρριχηθεί στο 2,50% από 0% μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Τράπεζες: 5 παρεμβάσεις υπέρ καταθετών και δανειοληπτών

Έκτοτε οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην ανταμοιβή που προσφέρουν στους πελάτες τους είναι σταδιακή και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη των μεταβολών στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Αυτό όμως συμβαίνει πάντοτε. Οι αποδόσεις των καταθετικών προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας κινούνται περίπου στο ήμισυ των επιτοκίων που ορίζει η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή.

Παρ΄ όλα αυτά μετά τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν το Δεκέμβριο, οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν αποκτήσει ξανά νόημα για όσους διατηρούν ρευστότητα εντός του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, στους συστημικούς ομίλους τα επιτόκια έχουν πλέον πιάσει το όριο του 1%, ενώ στις μικρότερες τράπεζες φτάνουν έως και το 2%. Ταυτόχρονα, έχουν λανσαριστεί προθεσμιακοί λογαριασμοί με μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών διάρκεια.

Το βασικό χαρακτηριστικό των ανανεωμένων προγραμμάτων της κατηγορίας είναι ότι όσο πιο μεγάλο το διάστημα δέσμευσης των χρημάτων, τόσο υψηλότερη είναι η προσφερόμενη απόδοση.

Νέες αυξήσεις το 2023

Με δεδομένο ωστόσο ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ, άρα και στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν το 2023, τίθεται ένα δίλημμα για τους καταθέτες, ως προς τη διάρκεια που θα επιλέξουν.

Οι επιλογές είναι δύο:

– Να κλειδώσουν σήμερα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τα χρήματά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να πετύχουν καλύτερο ετησιοποιημένο κέρδος

– Να επιλέξουν μικρότερης διάρκειας καταθέσεις, ήτοι 3 ή 6 μηνών, ώστε μετά τη λήξη τους να βελτιώσουν το επιτόκιο με τα αποδοτικότερα προϊόντα που αναμένεται να διαθέτουν οι τράπεζες εκείνη την περίοδο.

Για παράδειγμα, καταθέτης τοποθετεί 100.000 ευρώ σε 12μηνο πρόγραμμα με επιτόκιο 0,70%. Το όφελός του μετά από φόρους θα διαμορφωθεί στα 595 ευρώ σε αυτό το διάστημα.

Η εναλλακτική είναι να επιλέξει ένα εξάμηνο προϊόν, μέσω του οποίου θα κερδίσει καθαρούς τόκους 106 ευρώ (επιτόκιο 0,25%).

Για να κερδίσει περισσότερο τόκους σε σύγκριση με την επιλογή της 12μηνης κατάθεσης, θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο, να πετύχει απόδοση 1,15%.

Αν πχ. η ετησιοποιημένη απόδοση φτάσει στο 1,3% θα κερδίσει συνολικά 659 ευρώ, 106 ευρώ από την πρώτη κατάθεση και 553 ευρώ από τη δεύτερη. Δηλαδή 64 ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το σενάριο επιλογής εξ αρχής ενός προϊόντος διάρκειας 12 μηνών.

Τα επιτόκια ανά τράπεζα

Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες προσφέρουν τα ακόλουθα επιτόκια:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις