Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς κατάφεραν, με τη βοήθεια της Wall Street, να ξεπεράσουν τη νευρικότητα και την επιφυλακτικότητα που εμφάνισαν αρχικά.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,05% στις 14.071 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,97% στις 6.573 μονάδες.

Wall Street: Ανακάμπτει σήμερα

Αν και δέχτηκαν αρκετές πιέσεις σήμερα οι ευρωαγορές, βρήκαν στηρίγματα, όχι μόνο στην αντίδραση της Wall Street, αλλά και στη νέα πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στα προ – πολέμου επίπεδα, αφήνοντας ένα παράθυρο στις προοπτικές μείωσης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, αυτές οι στηρίξεις δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν πλήρως το κλίμα στις αγορές, οι οποίες πλέον έχουν μία και μόνο συνεδρίαση για να βελτιώσουν την εικόνα του έτους. Ενός έτους που στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον υπερβολικό πληθωρισμό που προέκυψε από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους επίμονους περιορισμούς του Covid-19 στην Κίνα.

Βέβαια, η ώθηση που προσέφερε την Τρίτη η χαλάρωση του τελευταίου από τα μέτρα μηδενικού Covid, τα οποία διατηρεί η Κίνα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αποδείχθηκε παροδική, καθώς η επιφυλακτικότητα επέστρεψε. Οι επενδυτές εξακολουθούν να κυριεύονται από τις ανησυχίες τους απέναντι στην προοπτική του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρα αισιόδοξη εμφανίζεται η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων για την πορεία της Ευρωζώνης το 2023, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και του ενδεχομένου ενεργειακών ελλείψεων στο μπλοκ. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, ως «δαμόκλειος σπάθη» επικρέμεται η υψηλή ανεργία και η κατάρρευση των τιμών στο real estate.

Όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση των Financial Times, σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων δηλώνει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η συντριπτική πλειονότητα  προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξαν και πάλι οι 920 μονάδες

Αντοχές πέριξ των 920 μονάδων έδειξε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από μεγάλες δεικτοβαρείς, όπως η Coca Cola, κράτησε τα επίπεδα, αφήνοντας την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις τελευταίες διαδικαστικές κινήσεις. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,32% στις 920,82 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 31 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές