Χθες Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 έφυγε από τη ζωή κατά τους περισσότερους ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος, ο Βραζιλιάνος Πελέ. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι ο Πελέ μεγαλούργησε σε εποχές που το ποδόσφαιρο παιζόταν πιο ελεύθερα, ο ρυθμός του ήταν πιο αργός και η τακτική και η ανάλυση δεν είχαν αναδειχθεί σε επιστήμη.

Ωστόσο μια προσεκτική ματιά στους τίτλους που κατέκτησε στην πλούσια ομολογουμένως καριέρα του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πελέ ίσως όχι άδικα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «Θεός» του ποδοσφαίρου.

Τα ρεκόρ του Πελέ

Ο Βραζιλιάνος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με την εθνική ομάδα της χώρας του τρεις φορές, τις δύο εξ αυτών διαδοχικές. Συγκεκριμένα κατέκτησε το Μουντιάλ στις διοργανώσεις του 1958 στη Σουηδία, του 1962 στη Χιλή και του 1970 στο Μεξικό.

Έχει σημειώσει συνολικά 1.281 γκολ στην καριέρα του -σε 1366 εμφανίσεις-, νούμερο που φυσικά αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ παγκόσμιο ρεκόρ είναι και τα 92 χατ τρικ που έχει πετύχει (τρία ή περισσότερα τέρματα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα).

Πελέ: «Αν μάθετε να χάνετε, τότε θα κερδίζετε»

Όταν κατέκτησε με τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958 ήταν μόλις 17 ετών, ηλικία που τον καθιστά τον νεαρότερο παίκτη που έχει κερδίσει το Μουντιάλ.

Συνολικά αγωνίσθηκε σε 14 αγώνες σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα, σκοράροντας 12 φορές, ένα γκολ λιγότερο από τα 13 γκολ του Γάλλου Ζυστ Φοντέν. Σε επίπεδο εθνικής πέτυχε συνολικά 77 γκολ.

Άλλο ένα ρεκόρ που κατέχει ο Πελέ είναι για τις περισσότερες ασίστ σε μία διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν το 1970 στο Μεξικό μοίρασε 6 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του.

Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει 12 τίτλους με τις φανέλες των Σάντος και Νιου Γιορκ Κόσμος. Με τη φανέλα της πρώτης πέτυχε 127 γκολ στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και συγκεκριμένα το 1959.

Με τη φανέλα της Σάντος έκανε και το επίσημο επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών, ένα ντεμπούτο το οποίο συνοδεύθηκε από την επίτευξη γκολ.

Ένα χρόνο αργότερα σε ηλικία 16 ετών πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με την αγαπημένη του εθνική Βραζιλίας στο οποίο επίσης σκοράρει.

Αυτά τα ουκ ολίγα είναι τα επιτεύγματα του Πελέ που άφησε χθες την τελευταία πνοή του, του ανθρώπου που καθιέρωσε τη φανέλα με το νούμερο 10 να τη φοράει πάντα ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής μιας ομάδας, επειδή ήταν το νούμερο με το οποίο αγωνιζόταν ο καλύτερος στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση