Στα τέλη του 2021, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ επένδυσε σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Paradigm, υποστηρικτής των νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο τα κρυπτονομίσματα. Το ίδιο ταμείο, το 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων «Paradigm One», επένδυσε αργότερα στα ανταλλακτήρια FTX και FTX US, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα στο πτωχευτικό δικαστήριο.

Το Paradigm One ήταν εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο όχημα που χρησιμοποιούσαν τα επιχειρηματικά κεφάλαια που εστίασαν στα crypto. Ως αποτέλεσμα των συναλλαγών, ο Μπάνκμαν-Φριντ επένδυσε και έλαβε χρηματοδότηση από αυτό το ενιαίο δοχείο χρημάτων.

Μπάνκμαν-Φριντ: Ξόδεψε 40 εκατ. δολ. σε φαγητό, ταξίδια και ξενοδοχεία σε 9 μήνες

Ο Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος μετά την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο. Προηγουμένως συγκέντρωσε 1,8 δισ. δολάρια από εξωτερικούς επενδυτές για τις εταιρείες του.

Οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίζονται ότι εξαπάτησε αυτούς τους επενδυτές και διοχέτευσε χρήματα από πελάτες της FTX στο hedge fund του Alameda Research, το οποίο ξόδεψε πολλά σε «ριψοκίνδυνες» επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις και crypto tokens.

Τα «βρήκαν» ΗΠΑ- Μπαχάμες για τα χαμένα δισεκατομμύρια της FTX

Οι… διαδρομές του χρήματος

Το Paradigm, που ξεκίνησε το 2018 από τον πρώην συνεργάτη της Sequoia Capital, Ματ Χουάνγκ και τον συνιδρυτή της Coinbase, Φρεντ Έρσαμ, ανακοίνωσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε την ίδια μεταχείριση με τους άλλους επενδυτές της στο ταμείο της.

Η Paradigm με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έκανε επίσης μια γενική ανακοίνωση περί σύγκρουσης συμφερόντων στους επενδυτές στο Paradigm One, σύμφωνα με την οποία το αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί να επενδύσει σε εταιρείες που διευθύνονται από περιορισμένους εταίρους του.

Μέσω της Alameda, ο Μπάνκμαν-Φριντ επένδυσε επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που ξεκίνησε η UVM, ένας βραχίονας της τράπεζας United Overseas Bank της Σιγκαπούρης και της Signum Capital. Το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο επένδυσε στην FTX, σύμφωνα με τα νέα δικαστικά αρχεία.

Το UVM Signum και το Paradigm είναι τα πρώτα γνωστά παραδείγματα επένδυσης του Μπάνκμαν-Φράιντ στο συγκεκριμένο fund που υποστήριξε τις επιχειρήσεις του FTX.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ένα ευρύ φάσμα κεφαλαίων που διαχειρίζονται εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που ήταν επίσης υποστηρικτές της FTX, συμπεριλαμβανομένης της Sequoia Capital, ανέφεραν οι Financial Times.

Η Alameda επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η Sequoia, αλλά σε διαφορετικά οχήματα από εκείνα που υποστήριζαν την FTX, είπε προηγουμένως ένα πρόσωπο κοντά στην εταιρεία.

«Αθώος» δηλώνει ο Μπάνκμαν-Φριντ – Οι νέοι περιοριστικοί όροι μέχρι τη δίκη

Η σημασία της κατάρρευσης της FTX

Η Paradigm ήταν βασικός επενδυτής στην FTX. Η εταιρεία βοήθησε την ομάδα εσωτερικών επιχειρήσεων της FTX να εκτελέσει τον γύρο χρηματοδότησης του Ιουλίου 2021, σύμφωνα με δελτίο τύπου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Εκείνη την εποχή, ο Χουάνγκ είπε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ ήταν «ένας από εκείνους τους ειδικούς ιδρυτές του οποίου το όραμα είναι ταυτόχρονα εκπληκτικά φιλόδοξο και μοναδικά προσαρμοσμένο στο μέλλον της κρυπτογράφησης».

Όταν το Paradigm One ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Alameda ήταν μεταξύ των επενδυτών της με μερίδιο 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα, η Alameda επέκτεινε το μερίδιό της στο Paradigm One κατά 5 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας αγοράς από άλλο επενδυτή στο αμοιβαίο κεφάλαιο.

Στη συνέχεια, το ταμείο Paradigm One εντάχθηκε σε έναν κύκλο χρηματοδότησης τον Ιανουαρίου 2022 για την FTX και τον αμερικανικό βραχίονά της, ο οποίος αποτίμησε τις δύο εταιρείες συνολικά σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια λίστα μετόχων της FTX που κατατέθηκε στο δικαστήριο πτώχευσης των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto