Ήπιες διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίες αν και προσπάθησαν να κινηθούν υψηλότερα, τελικά η επιφυλακτικότητα επικράτησε, στη σκιά των προειδοποιήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που διατυπώθηκαν από την οικονομική ελίτ στο φόρουμ του Νταβός.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,12% στις 7.851 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 15.187 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,48% στις 7.077 μονάδες.

Wall Street: Πιέσεις από τα αποτελέσματα της Goldman Sachs

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του βρετανικού ψηφιακού παντοπωλείου Ocado σημείωσε πτώση άνω του 8%, αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την κρίση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον αντίποδα, η η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Leonardo κατέγραψε άνοδο 4,5%.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ

Οι ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο επίμονος πληθωρισμός, ο κατακερματισμός και η υποτονική ανάπτυξη βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η προοπτική μιας επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης μονοπωλεί την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF αναμένουν παγκόσμια ύφεση φέτος, ενώ περίπου το 18% τη θεωρεί “εξαιρετικά πιθανή” – περισσότεροι από διπλάσιοι από ό,τι στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα πιάσει χαμηλά επίπεδα το 2023 και θα ανακάμψει το 2024, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί», δήλωσε η Georgieva στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα φέτος και το 2024 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία σε ανοδική πορεία», δήλωσε η Georgieva.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε σταθερό στο 3,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ ο αριθμός των αιτούντων επιδόματος αυξήθηκε μόλις κατά 20.000 τον Δεκέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας της χώρας παρέμεινε σχετικά σταθερή.

Επίσης, ο γερμανικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, με τον ετήσιο δείκτη να αυξάνεται κατά 8,6%, σημειώνοντας πτώση από 10,0% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, το κλίμα των επενδυτών στη γερμανική οικονομία ανέκαμψε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον βασικό μηνιαίο δείκτη εμπιστοσύνης, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο δείκτης μελλοντικού κλίματος του think tank ZEW για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε στο 16,9 για τον μήνα, από -23,3 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον δείκτη στο -15.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχισε ακάθεκτο την άνοδο

Ισχυρές αντοχές, με ανοδικές διαθέσεις, επιβεβαίωσε ότι έχει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κατάφερε να συνεχίσει το ανοδικό του σερί, κόντρα στις διορθώσεις που ευλόγως εκδηλώνονται μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,59% στις 987,01 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 92 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές