Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προβλημάτισαν, την ώρα που ο αντίστοιχος βρετανικός δείκτης πρόσφερε κάποιες στηρίξεις.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,18%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,26% στις 7.830 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,03% στις 15.181 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,09% στις 7.083 μονάδες.

Wall Street: Βρίσκει μακροστηρίξεις για την άνοδο

Σε επίπεδο τίτλων, η Just Eat Takeaway σημείωσε άλμα 15%, αφού η ολλανδική εταιρεία παράδοσης φαγητού ανακοίνωσε τα κέρδη του δεύτερου εξαμήνου και υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι της ανάπτυξης στο μέλλον. Η συμπατριώτισσα εταιρεία ημιαγωγών ASMI κατέγραψε άνοδο άνω του 8% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου χάρη στις βελτιωμένες συνθήκες της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο πληθωρισμός σε ευρωζώνη και Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης άσκησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+2,88 ποσοστιαίες μονάδες), η ενέργεια (+2,79 ποσοστιαίες μονάδες) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,70 ποσοστιαίες μονάδες). Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 6,6% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας άνοδο 25,5% σε ετήσια βάση, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε και πάλι τον Δεκέμβριο στο 10,5% – ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτός ήταν ο δεύτερος μήνας πτώσης, αφού το ποσοστό υποχώρησε από υψηλό 41 ετών στο 10,7% τον Νοέμβριο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η μεγαλύτερη συμβολή στην πτωτική μεταβολή “προήλθε από τις μεταφορές (ιδίως τα καύσιμα κίνησης), την ένδυση και την υπόδηση, καθώς και την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, με την αύξηση των τιμών στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά να έχουν τη μεγαλύτερη μερικώς αντισταθμιστική ανοδική συμβολή”.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θύμισε… rebalancing ο τζίρος

Με τον τζίρο να εκτινάσσεται πραγματικά πάνω από τα 190 εκατ. στις δημοπρασίες, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε για ακόμη μία φορά αντοχές στις πιέσεις, μην επιτρέποντας στους πωλητές να του στερήσουν τα επίπεδα που ανέκτησε μετά από το ανοδικό σερί που κρατά από τις 20 Δεκεμβρίου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,26% στις 989,58 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 191 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές