Με σημαντικές απώλειες, τις μεγαλύτερες του τελευταίου μήνα, έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία από τις τιμές παραγωγού δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την κατοχύρωση κερδών που βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Federal Reserve την 1η Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,81% στις 33.296 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,56% στις 3.928 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,24% στις 10.957 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Μετά από μια ισχυρή αρχή του έτους, η αγορά βρίσκεται πλέον εν μέσω μιας τεταμένης περιόδου κερδών. Επίσης, εκτός τα σημερινά καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, η Wall Street είδε και ασθενέστερα στοιχεία – λιανικές πωλήσεις και χθεσινή έρευνα Empire State Manufacturing Survey. Επιπλέον, η συνεδρίαση της Fed την 1η Φεβρουαρίου διαφαίνεται μεγάλη. Όλα αυτά καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς, παίρνοντας μέρος των κερδών των πρώτων εβδομάδων του 2023.

Στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις τάσεις στην αγορά να θολώνουν εξαιτίας των επιδόσεων πολλών ταχυτήτων. “Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη περίοδος κερδών για να διαπιστώσουμε αν οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν την καταιγίδα και για πόσο καιρό μπορούν να την αντέξουν”, δήλωσε η Liz Young της SoFi.

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έναν χώρο όπου η αγορά τείνει να συσπειρώνεται σε κακές ειδήσεις. Και περιμένει ότι αυτό θα οδηγήσει τη Fed να επιβραδύνει, ή να κάνει παύση, ή στροφή νωρίτερα από ό,τι λέει. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Wall Street είναι υπερβολικά δεμένη με τη Fed “, πρόσθεσε η Young.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,5% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά το κόστος εισροών των επιχειρήσεων και μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο δείκτη για τον μελλοντικό πληθωρισμό, για τον μήνα Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μείωση 0,1%. Αυτό έδωσε ανακούφιση στους επενδυτές που ήλπιζαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Επίσης, οι πωλήσεις λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών εστίασης για τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Advance Monthly Sales for Retail and Food Service. Αυτό σηματοδοτεί μεγαλύτερη πτώση από ό,τι τον Νοέμβριο και είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πτώση 1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street