Mερίδια σε ομάδες τoυ ΝΒΑ φέρεται να έχουν βάλει στο στόχαστρο δύο από τα πλουσιότερα κρατικά επενδυτικά ταμεία του κόσμου, αποδεικνύοντας περίτρανα πως τα πετροδόλαρα επιστρέφουν στη Δύση, ανεβάζοντας χρηματιστηριακά την αξία του αθλητισμού.

Στελέχη της Mubadala Investment Co. και του Qatar Investment Authority του Άμπου Ντάμπι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το ΝΒΑ και αναζητούν ενεργά έναν πιθανό …λιμάνι, είπαν οι γνώστες του αντικειμένου που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Βέβαια, όπως τονίστηκε το ενδιαφέρον της Mubadala και της QIA είναι προκαταρκτικό και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα αγοράσουν μερίδιο σε ομάδα της δημοφιλέστερης μπασκετικής λίγκας του κόσμου.

Μυθικός Τζόρνταν: Έκανε δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Make-A-Wish

Το NBA είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα πρωταθλήματα στον κόσμο και η αξία των ομάδων που συμμετέχουν έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό του δισεκατομμυριούχου Mat Ishbia που συμφώνησε πέρυσι να αγοράσει πάνω από το 50% στους Phoenix Suns σε μια συμφωνία ρεκόρ που αποτίμησε τον σύλλογο στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το άνοιγμα των συνόρων

Η προοπτική της ιδιοκτησίας στο ΝΒΑ έγινε δυνατή στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο του πρωταθλήματος ενέκρινε μια αλλαγή κανόνα για να επιτρέψει σε κρατικά επενδυτικά ταμεία να αγοράσουν έως και 20% μερίδιο σε ομάδες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΒΑ αποφάσισε πρόσφατα να επιτρέψει άμεσες παθητικές επενδύσεις σε ομάδες του ΝΒΑ από θεσμικούς επενδυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΒΑ. «Όλες αυτές οι επενδύσεις υπόκεινται σε έγκριση από το συμβούλιο του ΝΒΑ».

Ένας στόχος θα μπορούσε να είναι οι Νew York Knicks. Η ομάδα ανήκει στην Madison Square Garden Sports Corp., η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Dolan.

Οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία για μια ομάδα του NBA θα αντιμετώπιζε σημαντικό έλεγχο και πιθανότατα ua απαιτούσε μια μακρά διαδικασία επιμέλειας πριν εξασφαλίσει την έγκριση του πρωταθλήματος, καθώς οι κυβερνήσεις πίσω από πολλά κρατικά επενδυτικά ταμεία στον Κόλπο έχουν επικριθεί από διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη μεταχείριση των εργαζομένων έως τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν τις φιλοδοξίες των κρατών του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν τα απροσδόκητα κέρδη από τις υψηλές τιμές ενέργειας για να επενδύσουν στην αφρόκρεμα του αθλητισμού Οι ομάδες θεωρούνται μια δυνητικά κερδοφόρα επένδυση και μπορούν να προσφέρουν στις αυταρχικές κυβερνήσεις την ευκαιρία να ξεπλύνουν τη φήμη τους μέσω του λεγόμενου «αθλητικού πλυντηρίου».

Ηδη, η Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι κατέχουν η καθεμία μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League, ενώ το Κατάρ κατέχει μερίδια στην Paris SG και στην πορτογαλική SC Braga.

Το Κατάρ δαπάνησε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ, και φέτος η περιοχή θα φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες F1. Ο Εμίρης του Κατάρ, και ο Khaldoon Al Mubarak, ο διευθύνων σύμβουλος της Mubadala, είναι λάτρεις του μπάσκετ, ενώ το Άμπου Ντάμπι φιλοξένησε τους πρώτους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας του ΝΒΑ στη Μέση Ανατολή, ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης των δεσμών των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport