Προειδοποιητικό σήμα για την παγκόσμια οικονομία απέστειλε σήμερα η G20 μέσω της χρηματοπιστωτικής της ρυθμιστικής χρηματοπιστωτικής αρχής, θέλοντας να εφιστήσει  την προσοχή στην αγορά εμπορευμάτων.

Στην έκθεση με τίτλο «The Financial Stability Aspects of Commodities Market», το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) προειδοποιεί πως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες που διέπουν την αγορά των εμπορευμάτων. Σε μια αγορά στην οποία η σημαντική συγκέντρωση μεγάλου μέρους της σε εταιρείες, τράπεζες, χρηματιστήρια και οίκους εκκαθαρίσεων, εγγυμονεί μείζον κίνδυνο η μετάδοση απωλειών στην παγκόσμια οικονομία.

Το FSB προτείνει παγκόσμιους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Για να προβεί σε αυτή την ανάλυση το FSB, είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες των ρυθμιστικών αρχών με τις οποίες δήλωναν ότι αδυνατούν να έχουν μια αποσαφηνισμένη εικόνα για μια αγορά αρκούντως ιδιόμορφη, με μια σειρά από παράγοντες όπως οι χρηματιστηριακές και εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων, τα φυσικά αποθέματα, τα ανακριβή στοιχεία και ο παραγωγοί που είναι απλωμένοι σε όλο τον κόσμο.

Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του σιταριού, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε ένα μαζικό κύμα κλήσεων περιθωρίου (margin calls) στα συμβόλαια παραγώγων.

Τα νέα αυτά δεδομένα ανάγκασαν κάποιες κυβερνήσεις να στηρίξουν με ρευστότητα κάποιους παράγοντες της αγοράς οι οποίοι αντιμετώπιζαν πιέσεις, ωστόσο όπως επισημαίνεται στην έκθεση εντέλει δεν σημειώθηκαν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές και στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξαίρεση η αναστολή των διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στα συμβόλαια νικελίου, εξαιτίας των αλλεπάλληλων margin calls και της εκτίναξης της τιμής του. Ωστόσο η εκτίναξη αυτή ξεγύμνωσε τον κίνδυνο από της ευρείας κλίμακας συγκεντρώσεις των επενδυτικών θέσεων και την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την αγορά εμπορευμάτων γενικότερα.

Προκειμένου η αγορά να ανταπεξέλθει στην πίεση, στράφηκε στις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίων καθώς οι απαιτήσεις για τα περιθώρια είναι λιγότερο αυστηρές, κάτι όμως που καθιστά πιο περίπλοκη τη σύνδεση της αγοράς με τις τράπεζες, όπως υπογραμμίζει η έκθεση. Μάλιστα, τονίζεται ότι ένας πολύ μικρός μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στις συναλλαγές αυτές.

«Η αντιπαράθεση αυτής της συγκέντρωσης και η διασύνδεση στην αγορά των εμπορευμάτων μαζί με τους εμπόρους που επιδίδονται στη μόχλευση, τις λιγότερο τυποποιημένες πρακτικές για τα περιθώρια και η αδιαφάνεια των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλειες», αναφέρει η έκθεση.

Το FSB επισημαίνει επίσης ότι αγορά των εμπορευμάτων είναι ευάλωτη και η εικόνα της μοιάζει με αυτή των μη χρηματοπιστωτικών μεσαζόντων όταν εφαρμόσθηκαν τα lockdowns για την πανδημία, οι συνέπειες των οποίων ακόμη αποτιμώνται.

«Θα αναλάβουμε δράση προκειμένου να βελτιώσουμε τον βαθμό ετοιμότητας αναφορικά με τη ρευστότητα στους μετέχοντες στην αγορά στις περιπτώσεις των margin calls και των εξασφαλίσεων, όπως και για να εντοπίσουμε τυχόν κενά στα δεδομένα στις αναφορές των ρυθμιστικών αρχών», αναφέρει στην έκθεση ο πρόεδρος του συμβουλίου και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές