Ισχυρούς παγκόσμιους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα θα προτείνει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) τον Οκτώβριο, μετά την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, που ανέδειξε την ανάγκη ρύθμισης του «κερδοσκοπικού» τομέα. Το FSB, το εποπτικό όργανο παρακολούθησης κινδύνων για τις οικονομίες της G20, έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής στην παρακολούθηση του τομέα των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι δεν ενέχει συστημικό κίνδυνο.

Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές κρυπτογράφησης έχει αναδείξει τη μεταβλητότητά τους, τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους και τις αυξανόμενες διασυνδέσεις τους με το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξηγεί το FSB.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων

«Η αποτυχία ενός παίκτη της αγοράς, πέραν της επιβολής δυνητικά μεγάλων ζημιών στους επενδυτές και τραυματισμού της εμπιστοσύνης  προς στην αγορά μπορεί να μεταδώσει γρήγορα κινδύνους στην αγορά κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί το FSB σε δήλωσή του.

Η αξία του bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 70% από το ρεκόρ του Νοεμβρίου που ήταν 69.000 δολάρια και τη Δευτέρα διαπραγματευόταν στα 20.422 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι το νέο νομισματικό σύστημα που χρειαζόμαστε

Ισχυρή ρύθμιση για τα stablecoins

Το σταθερό νόμισμα TerraUSD κατέρρευσε νωρίτερα φέτος και οι αποσύρσεις και οι μεταφορές από τις μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης Celsius Network και Voyager Digital έχουν ταρακουνήσει τις αγορές.

Τα stablecoins θα πρέπει να υπόκεινται σε  ισχυρή ρύθμιση εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, επισημαίνει το FSB. «Το FSB θα υποβάλει έκθεση προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G20 τον Οκτώβριο σχετικά με τις ρυθμιστικές και εποπτικές προσεγγίσεις για τα stablecoins και άλλα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία», προσθέτει

Υπενθυμίζεται ότι ο FSB δεν έχει νομοθετικές εξουσίες, αλλά τα μέλη του δεσμεύονται να εφαρμόζουν τις ρυθμιστικές αρχές του στις δικές τους δικαιοδοσίες. Μέχρι στιγμή βρίσκεται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμφώνησε ολοκληρωμένους νέους κανόνες για την αγορά κρυπτογράφησης αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;