Με μικτά πρόσημα έκλεισε τελικά η Wall Street, η οποία προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, αλλά και να βρει τις ισορροπίες της μετά το χθεσινό sell off.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 33.046 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,15% στις 3.991 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 11.507 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Palo Alto Networks σημείωσε άνοδο 10%, αφού η εταιρεία κυβερνοασφάλειας αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους.

Τα πρακτικά της Fed

Η αγορά δεν πήρε επιπλέον μηνύματα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve, με την πλειοψηφία των αξιωματούχων της να συμφωνεί ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται.

Διαφωνίες στους κόλπους της Fed για τα επιτόκια – Έρχονται «συνεχείς» αυξήσεις 

«Νομίζω ότι υπάρχει μια ανατιμολόγηση της αγοράς μετοχών με βάση την άποψη ότι η Fed πιθανότατα θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και λόγω της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο συν-επικεφαλής επενδύσεων της Truist, Keith Lerner.

Σύμφωνα με τον Chris Senyek της Wolfe Research, οι ΗΠΑ «βιώνουν μια σειρά από κυλιόμενες υφέσεις, συμπεριλαμβανομένων των υφέσεων στη στέγαση, στην κρυπτογράφηση, στους διάφορους τομείς των Big Tech, στη βιομηχανική δραστηριότητα και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα για την αμερικανική οικονομία είναι αν οι καταναλωτικές δαπάνες (~70% του ΑΕΠ) θα αντέξουν».

Ο Senyek δεν αναμένει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα «καταρρεύσουν», αλλά «θα απογοητεύσουν σημαντικά τις προσδοκίες συναίνεσης που εκτιμά ανάπτυξη +1,1% για το σύνολο του 2023».

«Πιστεύουμε ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας θα υπεραντισταθμιστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η αρνητική αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, η αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων και η αύξηση των παραβάσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα,  «οι σημαντικά καλύτερες από τις αναμενόμενες λιανικές πωλήσεις και η ανθεκτική αγορά εργασίας έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές μετοχών να τιμολογήσουν ένα σενάριο “μη προσγείωσης», σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι προς τα κάτω αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι εφικτές”, σύμφωνα με την Lisa Shalett της Morgan Stanley.

Ωστόσο, η Shalett δήλωσε ότι οι κίνδυνοι μιας σκληρής προσγείωσης αυξάνονται καθώς οι δείκτες πληθωρισμού αρχίζουν να ανεβαίνουν – κάτι που πιστεύει ότι δεν αντικατοπτρίζεται στην αγορά μετοχών. «Οι αγορές ομολόγων έχουν τιμολογήσει τα νέα δεδομένα», δήλωσε η Shalett. «Οι μετοχές, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να αποστρέφονται τον πληθωρισμό, τα ομόλογα και την καθοδήγηση της Fed – ξετυλίγοντας ιστορικές συσχετίσεις με το πρόσχημα ότι βλέπουν μέσα από την ομίχλη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street