Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων τόσο από την Bank of England όσο και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,89% στις 7.499 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,04% στις 15.210 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.139 μονάδες.

Wall Street: Ανοδική αντίδραση μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης

Οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις τελευταίας αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα, εκτιμώντας μάλιστα ότι αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του βρετανικού πληθωρισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως, παρά το αιφνιδιαστικό άλμα στην αύξηση των τιμών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο 10,4%.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα ανησυχητικά σημάδια από τον τραπεζικό τομέα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, που αποφάσισε επίσης σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed σημαίνουν ότι οι πιθανότητες η BoE να ακολουθήσει το παράδειγμά τους με μια κίνηση (αύξησης κατά) 25 μ.β. σήμερα είναι αρκετά υψηλές, ακόμη περισσότερο μετά τις εκπληκτικά υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν χθες», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της ING, Francesco Pesole.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλού «κόστους» η άνοδος

Σημαντικά χαμηλότερος ήταν ο ρυθμός στη σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος με πολύ περιορισμένο ύψος συναλλαγών, διευρύνοντας τα κέρδη στις δημοπρασίες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,71% στις 1.052,43 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 66 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές