
Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022 λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Πλέον, μαστίζει το 39,2% του πληθυσμού – ή πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αργεντινή: Χαριστική βολή για την οικονομία η χωρίς προηγούμενο ξηρασία
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση (+2,7%) σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο (36,5%), φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).
Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), καταγράφοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.
Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι ένα «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Η εκτόξευση
Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωση που γνώρισε στα τέλη του 2020 (42%) λόγω της πανδημίας και των lockdowns, που είχαν στερήσει τα μέσα βιοπορισμού κυρίως των αναρίθμητων αδήλωτων εργαζόμενων.
Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση. Το ίδιο και η σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).
Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022: Απογειώθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να τον ελέγξει, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 94,8% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.
Το 2023 άρχισε με κακούς οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, καθώς κατέγραψε αύξηση +13,1% σε δύο μήνες. Μάλιστα ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.


Latest News

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021