Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σχετικά με την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αν και δεν λείπει η αβεβαιότητα λόγω της πορείας του δομικού πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,11%, με τον κλάδο των βιομηχανιών να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 7.824 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 15.703 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,09% στις 7.396 μονάδες.

Δεν… «λύγισε» ούτε σήμερα στους πωλητές το ΧΑ

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Volvo σημείωσαν άνοδο 7,8% μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 18,4 δισ. σουηδικές κορώνες (1,77 δισ. δολάρια), πολύ πάνω από τα 12,9 δισ. κορώνες που προέβλεπαν οι αναλυτές της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Όλα τα βλέμματα σήμερα ήταν στραμμένα στην ανακοίνωση του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο δείκτης του Μαρτίου παρουσίασε αύξηση 0,1% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Καλύτερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός και σε ετήσια βάση, αφού διαμορφώθηκε στο 5%, από 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν 6% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία. Εξαιρουμένων όμως των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,6%, όπως αναμενόταν, από αύξηση 5,5% τον Φεβρουάριο.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν όμως και την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η οποία περιλάμβανε την πιο αδύναμη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του για την ανάπτυξη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Όπως ανέφερε η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 3% – η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σε Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ από το 1990.

Η αναιμική προοπτική της οικονομίας αντανακλά την αυστηρή στάση χάραξης πολιτικής η οποία χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός, τις συνέπειες από την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό κατακερματισμό ανέφερε το Ταμείο, εξού και τα στοιχεία σήμερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αποκτούν μεγάλη σημασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών