Το Bitcoin απέχει σχεδόν ένα χρόνο από ένα βασικό τεχνικό γεγονός – το οποίο μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια παρατεταμένη άνοδο στην αξία του κρυπτονομίσματος.

Τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2024, το bitcoin αναμένεται να υποστεί το επόμενο λεγόμενο «μισό», σύμφωνα με το CNBC.

Crypto: Εσπασε το φράγμα των 30.000 το bitcoin

Το Bitcoin ανέβηκε τις τελευταίες εβδομάδες εν αναμονή της μείωσης κατά το ήμισυ, καθώς μια πιθανή μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική υποτονικής ανάπτυξης και αυστηρότερων συνθηκών πιστώσεων.

Ένα bitcoin άξιζε περίπου 30.000 δολάρια το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 80% από την αρχή του έτους.

Ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης  στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Luno, είπε ότι αφού το bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από τα 30.000 δολάρια σε μια εποχή τραπεζικών αποτυχιών και οικονομικής αβεβαιότητας υποδηλώνει ότι διαμορφώνεται ο κυκλικός «πάτος» για το κρυπτονόμισμα.

«Αυτό τείνει να συμβαίνει ένα χρόνο περίπου πριν από το γεγονός του Bitcoin κατά το ήμισυ, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024 περίπου», είπε ο Ayyar στο CNBC μέσω email.

Τι είναι το bitcoin κατά το ήμισυ

Το «κατά το ήμισυ» του Bitcoin γίνεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια ή κάθε φορά που προστίθενται άλλα 210.000 μπλοκ(κρίκοι) στο blockchain. To γεγονός αυτό θα μειώσει τις ανταμοιβές στους εξορύκτες bitcoin – εθελοντές που χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό για την επικύρωση των συναλλαγών στο δίκτυο και τη δημιουργία νέων tokens – κατά 50%. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των νέων μονάδων bitcoin που κυκλοφορούν στην αγορά.

Επί του παρόντος, οι εξορύκτες bitcoin λαμβάνουν 6,25 bitcoin για κάθε μπλοκ που εξορύσσουν με επιτυχία.

Μόλις συμβεί το επόμενο bitcoin κατά το ήμισυ, αυτή η ανταμοιβή θα μειωθεί στα 3,125 bitcoin.

Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος λένε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της τιμής ενισχύοντας τη σπανιότητα του bitcoin.

Ο μέγιστος αριθμός bitcoin που θα υπάρξει ποτέ σε κυκλοφορία περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια. Αυτό εξασφαλίζεται από τον μηχανισμό κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τον οποίο οι ανταμοιβές για την εξόρυξη bitcoin κάποια στιγμή θα ελαχιστοποιηθούν.

Πριν από το τελευταίο μισό, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2020, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κατά 19% τους προηγούμενους 12 μήνες, από 7.191,36 δολάρια σε 8.568,88, σύμφωνα με στοιχεία από το CCData.

Κατά το μισό πριν από αυτό — που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου 2016 — το bitcoin σημείωσε ράλι 142% σε σύγκριση με το προηγούμενο 12μηνο, μετακινούμενο από τα 269,14 δολάρια στα 651,83.

Τα ιστορικά δεδομένα

Το πρώτο μισό που έγινε ποτέ στις 28 Νοεμβρίου 2012 είδε την τιμή του bitcoin να αυξάνεται κατά 384% στα 12,35 δολάρια από 2,55, όπως δείχνουν τα στοιχεία της CCData.

«Αναλύοντας τα ιστορικά μοτίβα υποδιπλασιασμού του Bitcoin, φαίνεται ότι οι επενδυτές συχνά συσσωρεύουν Bitcoin πριν από το γεγονός  «κατά το ήμισυ», αν και ο ακριβής χρόνος και η έκταση των αποδόσεων μετά το μισό μπορεί να διαφέρουν», δήλωσε στο CNBC ο Jamie Sly, αναλυτής της CryptoCompare.

«Η περίοδος από το κατώτατο σημείο της αγοράς έως την ημερομηνία κατά το ήμισυ εκτείνεται ιστορικά τουλάχιστον 500 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Sly πρόσθεσε: «Αυτό θα σήμαινε ότι, αν υποθέσουμε ότι το κατώτατο σημείο της αγοράς για αυτόν τον κύκλο ήταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους (όταν το Bitcoin έφτασε στο ετήσιο χαμηλό των 15.760 δολαρίων), τότε είμαστε μόλις 142 ημέρες από το τέλος του τρέχοντος κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη αναμενόμενη ημερομηνία υποδιπλασιασμού του Bitcoin, είναι άλλες 378 ημέρες μπροστά».

Τα κέρδη του Bitcoin μετά το μισό

Η τιμή του bitcoin τείνει να εκτιναχθεί ακόμη υψηλότερα, τους μήνες που ακολουθούν υποδιπλασιασμό.

Μετά το μισό της 11ης Μαΐου 2020, το κρυπτονόμισμα σημείωσε ράλι 688,31% τις επόμενες 546 ημέρες, φτάνοντας στο τότε υψηλό ρεκόρ των 67.549,14 δολαριών στις 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με το CCData.

Το μισό πριν από αυτό, που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου 2016, είδε το bitcoin να εκτοξεύεται κατά 2.824% στα 19.065,71 δολάρια έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2017.

Παρά την πρόσφατη άνοδό του στα 30.000 δολάρια, το bitcoin εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 50% από τα υψηλά του Νοεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News