Ολλανδία και Bρετανία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, συνδεδεμένη με υπεράκτιο αιολικό πάρκο, δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειάς τους τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Σε κοινή τους δήλωση πριν από τη σύνοδο κορυφής των επικεφαλής για την ενέργεια στην Οστάνδη του Βελγίου αναφέρουν ότι η διασύνδεση «LionLink» θα μπορεί να μεταφέρει ισχύ 1,8 γιγαβάτ (GW) στη Βρετανία από ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο ή τον ίδιο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Βρετανία στην Ολλανδία.

Η σύνδεση, που αναπτύσσεται από το βρετανικό National Grid και την ολλανδική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου TenneT, θα μεταφέρει αρκετή πλεονάζουσα ενέργεια μεταξύ των χωρών για να τροφοδοτήσει την ολλανδική επαρχία Zuid-Holland ή τις βρετανικές πόλεις Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ μαζί, είπαν οι υπουργοί, χωρίς να διευκρινίσουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το καλώδιο.

Με 6+7 καλώδια ρεύματος η Ελλάδα θωρακίζεται ενεργειακά

«Αυτή η νέα σύνδεση ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Τζέτεν.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς είπε ότι οι χώρες «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία του Πούτιν ότι οι μέρες της κυριαρχίας του στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν τελειώσει».

Η Ολλανδία ανατρέπει τις ισορροπίες με το ρωσικό LNG

Η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν επί του παρόντος μία διασύνδεση τροφοδοσίας, τη σύνδεση 1GW BritNed.

Η πρωτοβουλία των «9»

Το νέο έργο είναι μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης που θα αναλάβουν τη Δευτέρα οι κυβερνήσεις εννέα χωρών γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή καθώς προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη της υπερβολικής εξάρτησής τους από μια μοναδική ξένη πηγή όπως η Ρωσία.

Οι ηγέτες των χωρών θα δεσμευτούν να κατασκευάσουν γρήγορα αιολικά πάρκα και να αναπτύξουν ενεργειακά «νησιά», ή συνδεδεμένες υπεράκτιες τοποθεσίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με προσχέδιο της διακήρυξης της συνόδου κορυφής που είδε το Reuters.

Οι χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, στοχεύουν να αναπτύξουν μια συνδυασμένη υπεράκτια αιολική ισχύ 120 GW έως το 2030, ανέφερε το προσχέδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια