Στη μείωση κατά 50% των συνολικών πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ για εκτρεφόμενα ζώα έως το 2030 στοχεύει η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Μάλιστα, οι χώρες της ΕΕ, στα ειδικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, έχουν προγραμματίσει διάφορα μέτρα για την εντατικοποίηση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής και την αύξηση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων ζώων, τα οποία υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΕΕ: Ποιες είναι οι τάσεις στη μεταφορά ζώων – Οι ευκαιρίες και τα κίνητρα
Ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία της ΕΕ περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ανταπόκρισής της στις κοινωνικές απαιτήσεις σχετικά με τα τρόφιμα και την υγεία – συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων, την μείωση των αποβλήτων τροφίμων και την βελτίωση της υγείας και της ευζωίας των ζώων.
Η Επιτροπή ενέκρινε τη φαρμακευτική δέσμη μέτρων και περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής. Είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της μικροβιακής αντοχής στον άνθρωπο. Ο αγώνας κατά της μικροβιακής αντοχής πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα μέτωπα και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συμπληρώνει τις πολιτικές και οικονομικές δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.
Χρηματοδότηση 6,3 δισ. ευρώ
Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2023-2027, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμπεριέλαβαν μέτρα για ειδική στήριξη για υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων και για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ. Αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδών, μέσω συνδυασμών πρακτικών, επενδύσεων, συνεργασίας και εκπαίδευσης. Συνολικά, 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕ προορίζονται για τη στήριξη εθελοντικών δράσεων στο πλαίσιο οικολογικών προγραμμάτων και αγροτικής ανάπτυξης. Συνολικά, αυτή η στήριξη στοχεύει να φτάσει το 23% των κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ.
Οι γεωργοί της ΕΕ ενδέχεται να λάβουν κεφάλαια για επενδύσεις σε νεόδμητα ή ανακαινισμένα συστήματα στέγασης για τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων τους και τη μείωση της ανάγκης θεραπείας των ζώων με αντιβιοτικά. Στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, οι αγρότες μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επισήμανσης για την καλή μεταχείριση των ζώων ή για τη θέσπιση προγραμμάτων για ασθένειες των ζώων.
Διπλασιασμός της ειδικής στήριξης για τη βιολογική
Η στήριξη που χορηγείται στη βιολογική γεωργία συμβάλλει επίσης στην καλύτερη καλή διαβίωση των ζώων. Μειώνει επίσης τη χρήση αντιμικροβιακών καθώς στα ζώα που εκτρέφονται βιολογικά είναι πολύ πιο αυστηρές οι απαιτήσεις από ό,τι για τα ζώα με συμβατικές μεθόδους εκτροφής. Το ποσοστό που θα λάβει ειδική στήριξη της ΚΑΠ για βιολογική παραγωγή το 2027 σχεδόν θα διπλασιαστεί, φτάνοντας κοντά στο 10%, σε σύγκριση με το 2020, που έφτασε το 5,6%.
Καλή διαβίωση των ζώων
Στην προηγούμενη προγραμματική της περίοδο 2014-20, η ΚΑΠ είχε ήδη υποστηρίξει αρκετά μέτρα που συμβάλλουν στην καλή διαβίωση των ζώων και στη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών.
Τον Μάιο του 2022 δημοσιεύθηκε μελέτη για την αξιολόγηση των μέτρων αυτών και των επιπτώσεών τους. Στις περισσότερες από τις περιφέρειες/κράτη μέλη που μελετήθηκαν, η καλή διαβίωση των ζώων και η χρήση αντιμικροβιακών αντιμετωπίστηκαν κυρίως μέσω μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.
Αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζουν επενδύσεις σε καλύτερες συνθήκες στέγασης, σίτισης και διαχείρισης υγείας. Για παράδειγμα, με την αύξηση της ευαισθητοποίησης των αγροτών μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών, δεσμεύσεων και κατάρτισης. Στα περισσότερα κράτη μέλη/περιοχές που μελετήθηκαν, η πολλαπλή συμμόρφωση μέσω των απαιτήσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων και τη νομοθεσία για τα τρόφιμα ήταν αποτελεσματική για να επηρεάσει τις πρακτικές των αγροτών.
Latest News
Ξανά στο τραπέζι η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων της ΚΑΠ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Ελλάδα σκοπεύει να «οικοδομήσει» συμμαχίες για να αποφευχθούν οι όποιες «δυσάρεστες εκπλήξεις» με τις ενισχύσεις της ΚΑΠ 2024 - 2034
Πάνω από 77 εκ. ευρώ η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες
Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους έως την Δευτέρα 16/12.
Τσιάρας: Η παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
Στόχος είναι να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες
Απαντήσεις για το αν ενεργοποιηθεί η Ενιαία Συναλλαγή Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ εντός του 2024 ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τσιάρας: Σε εξέλιξη έργα και δράσεις στο Ρέθυμνο ύψους 455,3 εκατ. ευρώ
Η ποιότητα των κρητικών προϊόντων κινητήρια δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Απειλείται η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η ένταξη του αρνιού στο «καλάθι» της νοικοκυράς πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ΣΕΚ – Οικονομική καταστροφή η συμφωνία Mercosur
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
«Βόμβα» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών - Οι απώλειες στην οικονομία και τι ζητά η αγορά
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση