Στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής αναγέννησης βρίσκεται ο Κώστας Μάλλιος, ένας ομογενής που έφτασε ψηλά με βάση τη σκληρή δουλειά και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε.

Ο ίδιος μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Αμερική όταν ήταν 9 ετών, δούλεψε στην οικογενειακή πιτσαρία και στα 25 του βρέθηκε να δουλεύει στη Microsoft. Εκεί, έμεινε για 16 ολόκληρα χρόνια, βλέποντας την εταιρεία να αλλάζει ολοκληρωτικά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη διαδικτυακή εκπομπή του ΣΕΒ «Innovative Greeks Talks», με οικοδεσπότη τον Venture capitalist Μάρκο Βερέμη, ο κ. Μάλλιος αναλύει την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, μιλά για την τωρινή του θέση ως Corporate VP στην Applied Materials, το νέο ψυχρό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και δυτικού κόσμου, αλλά και για τη σημασία των chips για τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Ικαριώτης που αλλάζει την «καρδιά» της Αδελαΐδας

Όπως ανέφερε ο κ. Βερέμης, ο Κώστας Μάλλιος είναι γνωστός για δύο λόγους. Ο ένας αφορά τη θέση του ως γενικός διευθυντής στην Applied Materials, ενώ ήταν πρώην στέλεχος της Microsoft, πρώην partner στο PJ Tech Catalyst, ιδιώτης επενδυτής και ήταν στο advisor board της Innoetics, της μεγαλύτερης εξαγοράς ελληνικής Startup μέχρι σήμερα από την Samsung.

Ταμίας σε πιτσαρία

«Γεννήθηκα στο Παλαιό Ηράκλειο Αττικής και έφυγα στην Αμερική σε ηλικία 9 ετών. Συγκεκριμένα, ήταν το 1977 όταν φύγαμε για τις ΗΠΑ με 76 δολάρια», ανέφερε και πρόσθεσε πως θυμάται πως η οικογένεια του ήταν πιο φτωχή από τη λεγόμενη μεσαία τάξη. «Ο πατέρας μου δούλευε σε έναν φούρνο και η μητέρα μου ήταν μοδίστρα σε ένα εργοστάσιο. Δεν έβγαζαν πολλά λεφτά, αλλά είχαμε αβαντάζ το γεγονός ότι η οικογένεια του πατέρα μου είχε πιτσαρίες σε όλη τη Βοστώνη. Μάλιστα, μια βραδιά μπήκαμε στο αυτοκίνητο και πήγαμε από σπίτι σε σπίτι και μαζέψαμε λεφτά. Το μέλλον, όπως το χαρακτήρισε ο πατέρας μου. Είχαμε μαζέψει δάνεια από συγγενείς για να φτιάξουμε την πρώτη πιτσαρία, κάτι που συνέβη 6 μήνες μετά σε μια πόλη έξω από τη Νέα Υόρκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκεί σε αυτή την πιτσαρία έμαθε πάρα πολλά. «Ημουν 11 χρόνων όταν με πήγε ο πατέρας απέναντι από το μαγαζί και μου πήρε ένα σκαμπό προκειμένου να φτάνω στο ταμείο και η δουλειά μου ήταν ταμίας. Πολύ γρήγορα έμαθα να κάνω ψιλά και να δίνω ρέστα πιο γρήγορα από όλους. Εμαθα πολλά εκεί, πώς να μιλάω στον κόσμο και πώς να αντιμετωπίζω τον πελάτη, τα παράπονά του κ.λπ.».

Σε ερώτηση για την ελληνική κοινότητα, ο ομογενής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε γιορτές, βαφτίσεις, γάμους, υπήρχαν χιλιάδες έλληνες. Μετά ήμασταν απομονωμένοι, γιατί πήγαμε σε σημείο που δεν υπήρχε άλλη πιτσαρία. Πέρασαν 8 χρόνια για να ξαναπάω Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μάλλιος σπούδασε στο Siena College με BS Marketing Management, ενώ έλαβε το MBA του στη Διοίκηση και την Τεχνολογία από το Rensselaer Polytechnic Institute. «Ξεκίνησα μετά να δουλεύω στο Πανεπιστήμιο του Γουόρτον στην Πενσυλβάνια. Βοηθούσαμε ΜμΕ επιχειρήσεις να μείνουν στην πολιτείακαι να μην φύγουν. Παρείχαμε εξειδικευμένη συμβουλευτική. Μάλιστα, είχα χαρακτηριστεί ως ο πιο νέος μάνατζερ στη χώρα».

Το «κεφάλαιο» Microsoft

Στα 25 του, ήρθε το κάλεσμα από τα κεντρικά της Microsoft στο Σιάτλ. «Ηταν το 1995 και μετά από τηλεφώνημα ενός φίλου, πήγα στην εταιρεία και έκανα interviews για δύο θέσεις, επιλέγοντας στο τέλος το Developer marketing. Τότε άρχισε μια πολύ ωραία περιπέτεια. Υπήρχαν ευκαιρίες, έζησα την εταιρεία σε πολλές φάσεις και ήταν πολύ ενδιαφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Μάλλιος δημιούργησε νέα μονοπάτια για λογισμικό και υπηρεσίες σε όλο το ψηφιακό τοπίο. Στη Microsoft, ο Κώστας συνεργάστηκε στο κομμάτι των αναδυόμενων τεχνολογιών και και δύλεψε σε διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα με στόχο νέες ιδέες. Μετά ως Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης CSA, βρισκόταν στην «κορυφή» της στρατηγικής, της επιχειρηματικής ανάπτυξης και των συγχωνεύσεων. Από την ένταξή του στον τεχνολογικό κολοσσό κατείχε διάφορες θέσεις, ενώ ως διευθυντής του Venture Integration, καθοδήγησε 14 συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 3,5 δισ. δολαρίων.

Η Applied Materials

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, η Applied Materials -μια εταιρεία αξίας 100 δισ. δολαρίων- αναζητά συνεχώς τεχνολογικές λύσεις που ταιριάζουν στο επιχειρηματικό της πλάνο σε όλο τον κόσμο και η επιλογή της Think Silicon, η θυγατρική της πλέον, δεν έγινε λόγω «εντοπιότητας» αλλά επειδή η hitech startup ημιαγωγών έχει προϊόντα «world class», κορυφαία στον χώρο των GPU χαμηλής κατανάλωσης και μεγέθους για IoT και πάσης φύσεως έξυπνες συσκευές. «Η ελληνική hitech σκηνή έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με 4-5 χρόνια πριν και πλέον ανταγωνιζόμαστε στα ίσια τον υπόλοιπο κόσμο και έτσι μας βλέπουν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως οι επενδυτές και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Σε αυτό φυσικά βοήθησαν τα τελευταία μεγάλα exits, οι μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή της Microsoft, αλλά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη προσέλκυση των επενδύσεων, την οργάνωση του τοπικού οικοσυστήματος, την μεταφορά τεχνολογίας κ.α. Με τις μεγάλες εταιρείες να αισθάνονται σίγουρες για τις μακροχρόνιες επενδύσεις τους στην Ελλάδα».

Ταξίδια

Όπως ανέφερε στο «Innovative Greeks Talks», ο κ. Μάλλιος παρακολουθεί κάθε χρόνο το TED Conference αλλά και το Burning Man, ένα φεστιβάλ 70.000 ανθρώπων όπου τα χρήματα δεν έχουν απολύτως καμία σημασία και είναι όλοι, περίπου, ίσοι. Παράλληλα, όπως είπε, όταν δουλεύει, ταξιδεύει συνεχώς για να συναντά τους συναδέλφους του και να εμπνέεται.

Το πιο αξιομνημόνευτο είναι ότι ο Κώστας Μάλλιος πέρασε 6 χρόνια επαγγελματικά φωτογραφίζοντας και παίρνοντας συνεντεύξεις από κορυφαίους μουσικούς αστέρες της Rock. Με τη σύζυγό του Κρίστη έχουν δύο κόρες την Αλεξάνδρα και την Κασσιανή, ενώ δηλώνει μανιώδης φωτογράφος, ιστιοπλόος και λάτρης της πεζοπορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News