Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το 2022.
Όπως προβλέπει έρευνα του ΕΒΕΑ, το 27,7% δήλωσε ότι προέβη σε αύξηση του προσωπικού, το 59,7% ανέφερε ότι διατήρησε σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ μόνο 12,6% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση του προσωπικού.
Focus Bari: Πόσο μεγάλο είναι το χάσμα γενεών στoν χώρο εργασίας
Αναφορικά με την ευκολία εύρεσης προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, μόλις το 3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε, το 31,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 17,2% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος, που δεν προβλέπει ότι θα μπορέσει να καλύψει σωστά τις ανάγκες του.
Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας προσέλκυσης προσωπικού με τις δεξιότητες που θεωρούν κατάλληλες για τις κενές τους θέσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ, καθώς το 41,2% εξ αυτών προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σε εργατικό δυναμικό.
Οι ειδικότητες
Οι ειδικότητες, για τις οποίες οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία να βρουν προσωπικό, αφορούν κυρίως αυτές των μηχανικών (16,7%), των οικονομικών (13,9%) και τεχνικών (11,1%) κλάδων, καθώς και της πληροφορικής (9,6%).
Επιπλέον, το 63,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους σε τεχνικές ειδικότητες, 40,9% ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που έχει ανάγκη, το 53,5% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με την κατάλληλη εμπειρία, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προσφέρει στους αποφοίτους γνώσεις και δεξιότητες που θα διευκόλυναν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Η υγειονομική κρίση των προηγούμενων ετών επηρέασε τον τρόπο εργασίας του προσωπικού για το 62,9% των επιχειρήσεων. Από αυτές, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας του προσωπικού τους και συγκεκριμένα την τηλεργασία σε ποσοστό 79,6%, και την εκ περιτροπής εργασία σε ποσοστό 24,1%.
Τέλος, αναφορικά με τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της δραστηριότητας τους, το 56,6% των επιχειρήσεων συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 28,3% υποστηρίζει την επιδότηση εργασίας, το 23,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η Πολιτεία πρέπει να προωθήσει αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν στενότερη σχέση με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, ενώ το 68,6% υποστηρίζει την άποψη ότι η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη.
Για τα αποτελέσματα της έρευνας η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε:
«Παρά τις αντιξοότητες των διεθνών κρίσεων που ασφαλώς έχουν επηρεάσει και τη χώρα μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές. Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το τελευταίο έτος, ενώ παράλληλα υιοθέτησαν νέα μοντέλα εργασίας, τα οποία λόγω της ευελιξίας που παρέχουν μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και της παραγωγικότητας. Ως ΕΒΕΑ θεωρούμε ότι η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, μέσω της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και της σύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστήμιων με την αγορά εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας».
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης