Τα «memecoins» – μια υπερ-κερδοσκοπική, εξαιρετικά ασταθής κατηγορία κρυπτονομισμάτων – επιστρέφουν στο προσκήνιο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου ψηφιακού νομίσματος με αστρονομικά κέρδη, σύμφωνα με το Reuters.

Το Pepe, ένα νόμισμα εμπνευσμένο από έναν ανθρωπόμορφο βάτραχο που είναι δημοφιλές στα memes του Διαδικτύου, εκτινάχθηκε σχεδόν 7.000% τις 17 ημέρες μετά την κυκλοφορία του στις 16 Απριλίου, αγγίζοντας την αγοραία αξία των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τις 5 Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων CoinGecko.

Crypto: Τουρκία και Αργεντινή στην κορυφή των αγοραστών κρυπτονομισμάτων [Γράφημα]

Ο βάτραχος που έγινε πρίγκιπας

Η άνοδος του Pepe έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα memecoins στο σύνολό τους, με τους συνολικούς όγκους συναλλαγών να εκτινάσσονται στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου από 408.000 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Dune Analytics.

«Τα memecoins φουντώνουν κατά καιρούς και αυτό συνέβαινε ιστορικά όταν η αγορά είναι λίγο ασταθής», δήλωσε ο Todd Groth, επικεφαλής έρευνας στην CoinDesk Indices.

Πράγματι, η τελευταία φρενίτιδα για τα memecoin έρχεται καθώς το ράλι του 2023 του bitcoin σταματά. Το Νο. 1 κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει 6% από τα μέσα Απριλίου στα 27.416 δολάρια.

Το Pepe, το οποίο διαπραγματεύεται για κλάσματα του λεπτού, σημείωσε πτώση 60% από την κορύφωσή του στις 5 Μαΐου τη Δευτέρα, αν και εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για κεφαλαιοποίηση σχεδόν 740 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το καθιστά το τρίτο μεγαλύτερο memecoin μετά το dogecoin και το shiba inu, που κατέχουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια και 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά αντίστοιχα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν

Τα memecoins δεν έχουν πρακτική χρήση πέρα ​​από την κερδοσκοπία, διακρίνοντάς τα από τα πιο «κύρια» νομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum των οποίων οι υποστηρικτές λένε ότι έχουν δυνατότητες ως μέσο πληρωμής ή αποθήκευσης αξίας.

Οι αναλυτές της αγοράς προειδοποίησαν ότι οι έμποροι και οι επενδυτές θα μπορούσαν να «καούν» άσχημα από τα memecoins.

«Τα ανθρώπινα όντα αγαπούν να κάνουν εικασίες», δήλωσε ο Martin Leinweber, υπεύθυνος στρατηγικής προϊόντων στην MarketVector Indexes. «Θα ήμουν ακόμη πολύ προσεκτικός να τα αγοράσω. Είναι ο τζόγος στην πιο αγνή του μορφή», πρόσθεσε.

Το Pepe είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κρυπτονόμισμα που φιλοξενείται στο Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο blockchain, δήλωσε η εταιρεία δεδομένων Messari.

Η αύξηση της δημοτικότητας του pepe ενισχύθηκε από την διαπραγμάτευσή του σε μεγάλα κεντρικά ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας πλατφόρμας Binance, δήλωσε ο Chase Devens, αναλυτής στη Messari.

Η Binance αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το pepe δεν έχει «καμία χρησιμότητα» ή «μηχανισμό υποστήριξης αξίας». Προειδοποιεί τους χρήστες για την αστάθεια του pepe και αναφέρει ότι η πλατφόρμα «δεν θα είναι υπεύθυνη για τις απώλειες συναλλαγών σας».

Το Dogecoin και το Shiba inu

Το Dogecoin και το shiba inu, το όγδοο και το 15ο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα αντίστοιχα, παρουσιάζουν συχνά έντονες διακυμάνσεις τιμών.

Το Dogecoin κυκλοφόρησε το 2013 και εκτοξεύτηκε πάνω από 12.000% σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάιο του 2021, πριν βυθιστεί σχεδόν κατά 90% από τότε. Το Shiba inu έχει υποχωρήσει παρομοίως κατά 90% από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του 2021.

Η άνοδος των memecoin είναι «ένα ενδιαφέρον φαινόμενο», δήλωσε ο Edmond Goh, επικεφαλής συναλλαγών στον πάροχο ρευστότητας κρυπτογράφησης B2C2.

«Η τελευταία έκρηξη νομισμάτων δείχνει ότι υπάρχει ακόμα κεφάλαιο που κάθεται στην άκρη και περιμένει να αναπτυχθεί», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto