Ελκυστικές αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να έχουν τα εμπορεύματα, σύμφωνα με το σημερινό report της UBS.

UBS: Προκλήσεις στις αγορές παρά τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, η UBS επιβεβαιώνει καταρχάς ότι τα βασικά εμπορεύματα έχουν δεχθεί πιέσεις εν μέσω αρνητικών ειδήσεων για τα μακροοικονομικά, με τον δείκτη UBS Constant Maturity Commodity Index (CMCI) να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η υποχώρηση των τιμών, εκτός από τον χρυσό και τα μαλακά εμπορεύματα, συνοδεύτηκε επίσης από μείωση της θέσης των επενδυτών.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της τράπεζας εξακολουθούν να προβλέπουν πάνω από 20% συνολικές αποδόσεις για τα βασικά εμπορεύματα έως τον Ιούνιο του 2024 και συμβουλεύουν τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους long.

Πετρέλαιο

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το πετρέλαιο, η UBS αναμένει εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί στα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το β’ τρίμηνο του 2023 από περίπου 101 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ και της μείωσης της παραγωγής λόγω των πυρκαγιών στον Καναδά.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση είναι πιθανό να πλησιάσει τα 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, τροφοδοτούμενη από την καλοκαιρινή περίοδο υψηλής ζήτησης για βενζίνη στις ΗΠΑ και το περισσότερο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας για τον κλιματισμό των κτιρίων στη Μέση Ανατολή. «Σε αυτό το πλαίσιο της έλλειψης προσφοράς, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι μεγαλύτερες αναλήψεις αποθεμάτων γίνονται πιο ορατές τους επόμενους μήνες», σημειώνεται.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, «προτιμούμε τα μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου και συνιστούμε την πώληση των συμβολαίων του Brent με μεγάλη μεταβλητότητα»,  υποστηρίζοντας τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του χρυσού, τη ρευστότητα και τα οφέλη διατήρησης των κερδών, ενώ βλέπουν ευκαιρίες στις στρατηγικές ανάκτησης αποδόσεων στον χαλκό.

Μέταλλα

Οι περιορισμοί προσφοράς θα πρέπει να υποστηρίζουν τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Αν και η τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση φέτος, εξακολουθεί να βλέπει υψηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα, με τον χαλκό, το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο να έχουν έλλειψη.

Ο χαλκός παλεύει με την αύξηση της προσφοράς ορυχείων τα τελευταία χρόνια, ενώ το εξευγενισμένο αλουμίνιο αντιμετωπίζει περικοπές στην παραγωγική ικανότητα των μεταλλουργείων στην Ευρώπη και προκλήσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια στην Κίνα.

Η βραχυπρόθεσμη ενοποίηση σε χρυσό θα πρέπει να αντιστραφεί με σταθερή ζήτηση. Ο χρυσός υποχώρησε κάτω από τα 1.950 δολάρια/ουγγιά την περασμένη εβδομάδα με φόντο τη  συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και την  επαναξιολόγηση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ. Αλλά ο ρόλος του χρυσού ως αποτελεσματικού μακροπρόθεσμου αντιστάθμισης καθιστά τον καθιστά πολύτιμο σε ένα πλαίσιο χαρτοφυλακίου, κατά την άποψη των αναλυτών.

Με τη σταθερή ζήτηση των κεντρικών τραπεζών, την υποχώρηση του δολαρίου και τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ, η UBS συνεχίζει να πιστεύει ότι ο χρυσός κινείται σταθερά προς το να σπάσει το ιστορικό υψηλό του μέσα στον χρόνο και να φτάσει τα 2.250 USD/oz έως τον Ιούνιο του 2024.

Ο PMI στην Κίνα

Σε σχέση με τον PMI βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα που μειώθηκε τον Μάιο στο 48,8, κάτω από το 50 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε μεν, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από το ορόσημο του 50, στο 54,5 η UBS σημειώνει ότι η διαφορά ανάμεσα στους δύο δείκτες υποδεικνύουν μια ολοένα και πιο άνιση ανάκαμψη στη χώρα, με την επιβράδυνση της μεταποίησης και την αποδυνάμωση της βιομηχανικής δυναμικής ακόμη και όταν η ανάκαμψη των υπηρεσιών συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο των κινεζικών μετοχών, η τράπεζα υποστηρίζει τα σενάρια ανάκαμψης και καταναλωτικής ζήτησης, συνεπώς μετοχές από τον κλάδο λιανικής και διαδικτύου, όπως επίσης και από τις πρώτες ύλες και τη βιομηχανία που μπορούν να ωφεληθούν από τις ισχυρές επενδύσεις σε υποδομές φέτος.

Το χρέος των ΗΠΑ

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το αμερικανικό χρέος, οι αναλυτές της UBS γράφουν στο σημείωμά τους ότι διατηρούν τη βασική μας υπόθεση ότι η συμφωνία θα περάσει πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου. «Ενώ αυτό αφαιρεί έναν βασικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο από το τραπέζι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ισορροπία της ανταμοιβής για το ρίσκο που αναλαμβάνεται γενικότερα για μετοχές των ΗΠΑ φαίνεται δυσμενής εν μέσω άλλων μακροοικονομικών προκλήσεων», καταλήγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές